Більшість українців на початку війни виїхали саме до Польщі і навіть отримували допомогу на проживання від сусідньої держави, оскільки кожен мав фінансові складнощі. Однак наразі людей просять повернути виплати.

Це стосується далеко не всіх громадян України та Польща не відмовляється надавати свою допомогу. Йдеться про тих, хто вже покинув територію країни.

Українські біженці, скріншот: Youtube
Українські біженці, скріншот: Youtube

Докладно про все розповіла юрист Вікторія Коретник у відповідь на стурбоване звернення однієї українки, яку зобов'язують повернути гроші, хоч вона вже не мешкає у Польщі.

Зважаючи на все, це не перший лист про повернення коштів, які виплачував ZUS - щомісячна допомога на дітей віком до 18 років – 500 злотих. Навіть після виїзду з країни та закриття банківського рахунку, біженцям продовжили нараховувати цю допомогу.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Коретник зазначила, що це можуть бути гроші за той місяць, коли українці ще жили в Польщі. Але у протилежному випадку виплати треба повернути.

Виплати допомоги. Фото: YouTube
Виплати допомоги. Фото: YouTube

Це можна зробити через Установу соціального страхування на банківський рахунок: 82 1020 5604 0000 0102 8996 3017. У разі, якщо переказ здійснюється із закордонного банківського рахунку, наприклад, з українського, перед номером рахунку слід додати PL. Додатково у даних платежу слід вказати код BIC (SWIFT): BPKOPLPW

"Якщо немає доступу до рахунку/кабінету, обов'язково зв'яжіться з ZUS та дізнайтесь про повернення коштів: напишіть на електронну пошту ua@zus.pl", - порадила юрист.

Нагадаємо, як дистанційно оформити виплати при народженні дитини

Раніше ми писали про те, що на полицях українських супермаркетів виявили отруйну олію