Для наших читачів, яких дуже цікавлять економічні підсумки 2022 року, у нас є більш важлива інформація. Справа в тому, що з приходом нового року для населення додасться багато нових змін у соціальній сфері. Пропонуємо дізнатися, що ж буде з цінами на блакитне паливо, електрику та бензин.

Про це стало відомо завдяки новій публікації порталу "Хвиля".

Українці без світла, скріншот: YouTube
Українці без світла, скріншот: YouTube

Повідомляється, що ціни на світ в Україні для населення зафіксовані та не змінювалися з початку жовтня 2021 року. Побутові споживачі платять 1,44 грн./кВт* годину при споживанні до 250 кВт*год. на місяць та 1,68 грн/кВт*годину – при споживанні понад 250 кВт*год. на місяць.

При цьому Міненерго наприкінці жовтня повідомили, що вартість електроенергії для населення залишиться незмінною до кінця опалювального сезону 2022-2023. Таким чином, рівень тарифів на електроенергію змінюватиметься, але не зараз, а вже після закінчення війни.

Популярні новини зараз
Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Тиск газу. Фото: скриншот Youtube
Тиск газу. Фото: скриншот Youtube

Ціни на газ

Щодо вартості природного газу для населення в Україні, то її також буде зафіксовано на певному рівні. Найбільшим постачальником газу населенню є "Нафтогаз" - за тарифним планом "Річний" до початку травня 2023 року встановив вартість кубометра на рівні 7,96 грн. Таким чином, на час опалювального сезону жодної зміни вартості газу для населення не готується. Однак у майбутньому змінювати тарифи на газ все одно доведеться.

"Після війни питання зростання тарифу буде актуальним. Відновиться програма України з МВФ, а там є вимога – доведення цін на електроенергію та газ до ринкового рівня. Це було б логічно, бо з такими низькими цінами не може розвиватися ні електроенергетична, ні газова галузь . Влада перед вибором - втратити рейтинги або призвести галузь до посилення кризи", - сказав Омельченко.

АЗС, скріншот: YouTube
АЗС, скріншот: YouTube

Ціни на бензин у 2023 році

А ось автомобілістам у Новому році варто приготуватись до потенційного подорожчання і дизельного палива, і автогазу, і бензину. Рівень подорожчання може становити від 0,8–2,5 грн на літр палива до 4–8 грн на літр.

До головної причини подорожчання належить ситуація з нафтою та нафтопродуктами в Європі, адже Україна після зупинки Кременчуцького НПЗ та Шебелинського НПЗ майже не виробляє автомобільного палива (працюють лише так звані міні-НПЗ, які покривають не вище 10% обсягу споживання). У зв'язку із цим величезну залежність ринку автомобільного палива та цін на АЗС від ситуації в ЄС, звідки в Україну регулярно надходять нафтопродукти.

Нагадаємо, в Україні хочуть запровадити податок на зняття готівки: ймовірний розмір та ціль.

Раніше повідомлялося, яйця, цукор, гречка: продукти, що знизилися в ціні, незважаючи на прогнози.

Також, на бюджетників очікує скорочення зарплат: на скільки знизяться доходи.