1 січня набуває чинності закон про держбюджет на 2023 рік, разом з тим на тарифи на газ та електроенергію, пенсії та індексації чекають нововведення, які також вводяться в дію з 1 числа нового року.

На час війни, український уряд вирішив не обтяжувати українців підвищенням цін на комунальні послуги. Так, ціна на газ та електроенергію для населення змінюватися не буде. Також не буде підвищуватися пенсія, а от індексація пройде планово.

Скрін, відео YouTube платіжки
Скрін, відео YouTube платіжки

Тарифи на газ та електроенергію

У липні Кабмін продовжив дію фіксованої ціни на газ для виробників тепла (7,4 грн за куб м) до 31 травня 2023 року. Це дозволить не підвищувати місцевим радам тариф на тепло та гарячу воду.

Так само й з електроенергією. Зміняться тарифи на електроенергію для бізнесу. Голова "Укренерго" Володимир Кудрицький наголосив, що на кілька копійок підвищиться тариф на транспортування. Це 1,3-1,5% вартості електроенергії для бізнесу.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

21 грудня комісія з тарифів (НКРЕКП) мінімально скоригувала складові ціни на електроенергію для бізнесу — для кінцевих непобутових споживачів становить 15 коп. за кВт-год, а для промислових енергоємних споживачів – близько 4 коп. за кВт-год.

Гроші. Фото: скрін youtube
Гроші. Фото: скрін youtube

Пенсії та індексація

Зазвичай на прийдешній рік планують підвищувати пенсії, проте цього разу в умовах війни залишиться лише індексація. Мінімальна пенсія з 1 грудня зросла на 66 грн до 2 093 грн, максимальна – на 660 грн до 20 930 грн. Індексація пенсій у 2023 році планується, запевнила міністр соціальної політики Оксана Жолнович. За словами її заступника Віталія Музиченка, березнева індексація становитиме 5,4%.

У 2023 році оформити вихід на пенсію за віком у 60 років зможуть українці зі стажем 30 років, у 63 роки – зі стажем 20 років, у 65 років – 15 років.

Нагадаємо, ми писали, що українці понесуть відповідальність за цькування співробітників на роботі: яке покарання належить.

Як повідомляв "Знай.ua" зберегти зв'язок під час блекауту: українців попередили про підступну аферу.

Також "Знай.ua" інформував, в Україні планують змінити процедуру отримання водійських прав: буде посилений контроль на іспитах і не тільки.