Для наших читачів, які намагаються дізнатися, що буде з тарифами на електрику в найближчі місяці, у нас є чітка відповідь. Справа в тому, що Нацкомісія, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, ухвалила рішення про підвищення тарифів на електроенергію для частини споживачів.

На сайті регулятора йдеться, що підвищення торкнеться виключно непобутових споживачів. Тариф на електроенергію для населення не зміниться.

Україна без світла, фото Знай.ua
Україна без світла, фото Знай.ua

Рішення передбачає триетапне підвищення тарифу на передачу електроенергії протягом 2023 року:

до 380,28 грн/МВт-год з 1 січня (на 10%);

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

до 430,25 грн/МВт-год з 1 квітня (під 13%);

до 485,1 грн/МВт-год з 1 липня (на 13%).

Вперше встановлюється окремий пільговий тариф на передачу підприємствам "зеленої" електрометалургії: 209,42 грн/МВт-ч.

ЛЕП. Фото: скриншо з відео
ЛЕП. Фото: скриншо з відео

Друге рішення НКРЕКУ передбачає триетапне зростання тарифів Укренерго на диспетчеризацію:

до 68,28 грн/МВт-год з 1 січня (на 10%);

до 80,87 грн/МВт-год з 1 квітня (на 18%);

до 95,54 грн/МВт-год з 1 липня (на 18%).

Також відбудеться підвищення тарифів на послуги із розподілу електричної енергії та послуги постачальників універсальних послуг.

Як зазначили у комісії, внаслідок коригування цих тарифів середнє зростання ціни електроенергії для кінцевих непобутових споживачів складатиме близько 15 коп. за кВт-год. При цьому середнє зростання ціни електроенергії для промислових енергоємних споживачів становитиме близько 4 коп. за кВт-год.

Кошти, отримані внаслідок підвищення тарифів, будуть спрямовані на аварійне відновлення пошкоджених об'єктів електроенергетики та створення аварійного запасу обладнання, а також закупівлю необхідних для цього товарів та послуг.

Також відомо, що "Укренерго" запропонувало НКРЕКУ встановити на 2023 рік тариф на передачу електричної енергії на рівні 636,17 грн/МВт-год. ​​замість існуючого тарифу 345,64 грн/МВт-годину. Тариф на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління НЕК "Укренерго" пропонується збільшити з чинного 62,13 грн/МВт-год до 207,63 грн/МВт-год.

Нагадаємо, якщо скупчилися великі борги за комуналку: стало відомо, що буде з неплатниками.

Раніше повідомлялося, що зростатимуть протягом 1-3 років: глава "Нафтогазу" розповів, що буде з тарифами на газ для населення після війни.

Також, за комуналку платити не треба: частини українців скасують плату за послуги.