У жовтні 2022 року споживча інфляція у річному обчисленні прискорилася до 26,6%, за місяць ціни зросли на 2,5%.

Про це свідчать дані, опубліковані Держстатом. Темпи зростання цін відповідали базовому прогнозу НБУ, опублікованому в Інфляційному звіті за жовтень 2022 року.

Основною причиною прискорення інфляції залишаються прямі наслідки повномасштабної війни росії проти України. Це по-перше, порушення виробництва та ланцюгів постачання,
зростання виробничих витрат бізнесу. Також у НБУ називають причиною росту цін ситуативне збільшення попиту на окремі товари та послуги.

За даними НБУ, інфляційний тиск за умов війни очікувано посилюється. Проте інфляція залишається контрольованою, а поточна динаміка відповідає прогнозу Національного банку України. Останній передбачає зростання інфляції до 30% наприкінці цього року та її уповільнення у 2023 році.

Щоб притримати інфляцію Нацбанк утримує облікову ставку на рівні 25% та прогнозує її збереження на поточному рівні ще тривалий час.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Відзначається, що прискорилося подорожчання одягу та взуття, товарів для дому (посуду, меблів, домашнього текстилю, побутової техніки та хімії), електроніки, авто, товарів особистого догляду та товарів для ремонту.

Нагадаємо, ми писали, що суми у чеках зросли на третину: в Україні рекордно подорожчали фрукти, овочі та яйця.

Як повідомляв "Знай.ua" ціни на сало досягли космічного рівня, але буде ще дорожче: невтішний прогноз експертів

Також "Знай.ua" інформував, доведеться заплатити на 38-39% більше: як здорожчає продовольчий кошик вже у грудні