Продукти харчування стали головною статтею видатків у бюджеті багатьох українських сімей. Це і не дивно, адже середні ціни в жовтні 2022 року порівняно з груднем минулого року злетіли на 32,8%, що вище за загальну інфляцію, рівень якої склав 24,8%. Про це свідчать дані Державної служби статистики.

Повномасштабна війна вкрай негативно позначилася на цінниках на продукти, прибутки українців та економіку країни загалом. Зарплати багатьох громадян навряд чи дозволяють виживати у нинішніх реаліях.

Супермаркет, фото: Знай.ua
Супермаркет, фото: Знай.ua

Так, за даними Держстату, з грудня минулого року до жовтня цього року цінники в магазинах злетіли на третину. Рекордсменами зростання цін стали фрукти, яйця та овочі, які подорожчали на 83,2%, 63,4% і 52,0% відповідно. Суттєво підскочили ціни на рибопродукти – 41,6%, а також цукор, хліб та макаронні вироби – на 34,4%, 29,5% та 27,0% відповідно.

Ціни на продукти. Фото: скрін Держстат
Ціни на продукти. Фото: скрін Держстат

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Неслабкий удар по гаманцях українців завдають нових цін на м'ясо та м'ясопродукти, які зросли на 24,2%. Молочні продукти, такі як олія, сир та сир подорожчали на 22,9% та 19,8% відповідно. Олія подорожчала на 14,6%, а цінники на хліб зросли на 18,7%.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, бекон, буженина та ковбаски – недозволена розкіш: українців засмутили космічними цінами на м'ясну продукцію.

Також наш портал інформував, не дайте шкідникам з'їсти ваш стратегічний запас: найефективніші методи, щоб позбутися комах у крупах.

Крім того, ми писали, Україні загрожує дефіцит хліба та деяких круп: що може зникнути з полиць магазинів уже у 2023 році.