Як нагадують у Міністерстві охорони здоров'я України, через війну зростає ризик поширення інфекційних хвороб. А захист від них дають лише щеплення.

Про це йдеться у новому дописі МОЗ на офіційній фейсбук-сторінці відомства. Як зауважують у міністерстві, спеціально готуватися до щеплення чи чекати оптимального часу для них не потрібно. Також перед щепленнями не треба здавати жодних аналізів (крові, сечі, імунограму), у тому числі ПЛР-тестів чи тестів на антитіла перед вакцинацією від COVID-19.

"Аналіз крові чи сечі може виявити наявність запальних процесів в організмі. Втім, гострі захворювання самі по собі не є протипоказанням до вакцинації. Не рекомендують щепити людину з температурою понад 38,5 градусів не тому, що вакцинація в такому стані небезпечна, а через те, що якщо ввести вакцину і температура підвищиться або не знижуватиметься, то важко буде зрозуміти, чи то реакція на щеплення, чи людині стає гірше. У таких випадках щеплення рекомендують відкласти, доки температура нормалізується.", - йдеться у повідомленні МОЗ. МОЗ

Щеплення. Фото: Youtube
Щеплення. Фото: Youtube

У Міністерстві охорони здоров'я України також відзначають, що захищають людину від COVID-19 не лише антитіла, а й клітинний імунітет, який неможливо визначати звичайним тестом на антитіла. Саме тому навіть тим, хто хворів на COVID-19, рекомендовано щепитися, але не раніше ніж через 28 днів після початку хвороби.

Популярні новини зараз
За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

"Також немає сенсу робити ПЛР-тест, адже він показовий у моменті, а людина, поки чекає тест, теж може захворіти. Також перед вакцинацією немає потреби вимірювати артеріальний тиск. Така практика діє і в інших країнах, де ніхто не призначає жодних додаткових обстежень чи аналізів перед вакцинацією.", - зазначають там. МОЗ

У МОЗ радять пригадати, коли ви робили останнє щеплення від COVID-19. Якщо з того часу минуло понад 5 місяців, варто зробити перший бустер. Водночас другий бустер варто робити щонайменше через 4 місяці після першого.

Нагадаємо, у ПФУ пояснили важливий нюанс нарахування пенсії чоловікам: потрібно виконати одну умову

Як повідомляв "Знай.ua", чому булочки та хліб вам не вдаються: як правильно використовувати дріжджі, у цьому часто помиляються

Також "Знай.ua" писав, свіжий базилік на підвіконні: як виростити ароматну зелень у будь-який сезон року