У фермера Анатолія з Київської області понад три роки стажу з ягодами. Перш ніж стати фермером він пройшов довгий шлях у 12 років роботи в науково-дослідному інституті, він – кандидат технічних наук. Після цього працював директором у низці компаній. Коли Анатолій вийшов на пенсію, зрозумів, що ще зарано йти на спокій і вирішив відкрити для себе нову справу.

Була умова: справа має бути корисною, цікавою та прибутковою одночасно. Вибір припав на ягідництво, а саме: на вирощування лохини. Каже, що ягода ця і смачна, і корисна.

Про цю історію ми детально дізналися на сайті Міністерства аграрної політики України.

Розвиток ягідництва, фото: minagro.gov.ua
Розвиток ягідництва, фото: minagro.gov.ua

Анатолій Миколайович переконаний, що агросектор – це перспективна галузь для розвитку бізнесу в Україні і це те, що може вивести нашу країну на новий рівень.

Популярні новини зараз
Не тягніть час: обленерго терміново звернулися до споживачів Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

"Чотири роки тому на виставці з ягідництва в Нідерландах Україна була представлена ​​маленьким куточком. Натомість останніми роками ті ж голландці вже приїжджають до нас, на наші заходи. Такі темпи розвитку ми задали цій галузі. І, найголовніше, що цей розвиток не зупинить. Жодна війна", – вважає Анатолій.

Хоча його власний бізнес від війни, на жаль, дуже постраждав. Його господарство площею 6,5 га розташоване у Бучанському районі – саме там, де відбувалися бойові дії.

"Я в грудні 2021 року вирішив, що розширюватиму свою ділянку. У 2020 році посадив 10 тисяч саджанців лохини на 4 га, хотів їх посадити і на решті землі. Підготував усі матеріали, але, на жаль, усі вщент згоріло. Саме на моєму полі стояла військова техніка. Друзі казали, щоб кидав це діло, все згоріло, зараз війна, не час. А я відповідав: "Ну й що, я маю стратегію". І тут якраз урядова грантова програма вчасно підвернулася, ставши її учасником. Можливість компенсувати втрачене. Орієнтуюсь тільки на внутрішній ринок. Не біжу за збільшенням площ, а насамперед хочу виростити якісну ягоду, щоб і для суспільства добре було. Розумію, що для когось може зараз і не час робити такі справи. Але повірте, лякаються ті, хто багато розрахунків робить, а працюють мало”, - переконаний фермер.

Розвиток ягідництва, фото: minagro.gov.ua
Розвиток ягідництва, фото: minagro.gov.ua

Анатолію Миколайовичу допомагає у його фермерських справах дружина Наталія. Раніше вона працювала топ-менеджером у фінансових компаніях, зараз – також на пенсії.

"У нас така хороша земля. Треба працювати на ній та піднімати Україну", – каже Анатолій.

Нагадаємо, ціни на картоплю, капусту та буряк зірвалися з місця: якими цінниками здивували продавці овочів.

Раніше повідомлялося, що врожай в Україні впав на 40%: чи буде дефіцит – фермери показали все, як є насправді.

Також, чому саме зараз варто запастися картоплею на зиму: ціна злетить вже зовсім скоро.