25 жовтня 2020 року в Києві пройдуть місцеві вибори, на яких не тільки оновлять склад Київради, а й оберуть нового градоначальника.

Хто претендує на посаду Віталія Кличка?

Віталій Кличко

Власне, сам Віталій Кличко не проти продовжити мерський термін. На цій посаді він перебуває з 2014 року і, схоже, розраховує на перемогу втретє.

Кличко балотувався в мери Києва в 2006, 2008 роках, але зміг перемогти тільки в 2014 році під час дострокових виборів. Після об'єднання "Удару" з партією Петра Порошенка Кличко став главою БПП "Солідарність" (склав повноваження в 2016-му).

Перед стартом виборчої кампанії 2020 Віталій Кличко заявив, що буде висуватися в мери від своєї партії "Удар", відмовившись від пропозиції балотуватися від "Європейської солідарності".

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Сергій Притула

Відомого шоумена висуває партія"Голос". До політичної сили Притула приєднався 2019 року на парламентських виборах. Про своє бажання очолити Київ артист заявив на початку вересня, напередодні старту виборчої кампанії.

Ірина Верещук

Кандидатка від "Слуги народу" перемогла на праймеріз. З 2010 по 2015 роки займала крісло мера в місті Рава-Руська (Львівська область). У 2002-2007 роках проходила військову службу в лавах ЗСУ, на посаді офіцера. До "слуг" Верещук приєдналася під час парламентських виборів.

Олексій Кучеренко

Балотується народний депутат від партії "Батьківщина". Олексій Кучеренко обирався до парламенту III скликання (безпартійний), V-VI скликань ("Наша Україна - Народна самооборона"). Був міністром з питань ЖКГ в уряді Юлії Тимошенко (2007-2010 роки).

C 2017 року часто з'являється на каналах ZIK, NewsONE у ролі експерта і ведучого телепрограм.

Андрій Іллєнко

Кандидат від "Свободи". Андрій Іллєнко балотувався на посаду мера Києва під час місцевих виборів у 2014 році. Посів 6 місце з результатом 3,1% голосів.

Микола Томенко

На місцеві вибори йде від Партії" "Рідна країна", лідером якої Томенко є з 2016 року. В уряді Юлії Тимошенко в 2005 році був віце-прем'єром з гуманітарних питань. У 2014-2015 роках-позаштатний радник президента Петра Порошенка, очолював комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Вийшов з фракції БПП в 2016 році.

Борислав Береза

Висуванець від "ЕкоПартії". Балотується вдруге: перший був у 2015 році від Партії "Рішучі громадяни", з 40,57% голосів програв Віталію Кличку у другому турі. Брав активну участь у Революції Гідності, очолював Інформаційний відділ "Правого сектору" у 2014 році.

Єгор Фірсов

Йде на вибори разом з Партією "Екологічна альтернатива". Уродженець Донецька, в 2011 вступив в Партію "Удар", з 2011 по 2012 - помічник нардепа Ірини Геращенко. Брав участь у Революції Гідності, організовував Автомайдан у Донецькій області. У 2014 році потрапив до ВР VIII скликання від БПП "Солідарність". Покинув фракцію БПП в 2016 році, звинувативши лідерів політсили в "корупційній діяльності".

Сергій Шахов

Висувається партією "Наш край". Депутат ВР IX скликання, виграв на парламентських виборах 2019 по мажоритарному округу №114 Луганської області. До початку роботи в парламенті Шахов був членом виконавчого комітету Стахановської міськради, у 2006 році був депутатом Луганської обласної ради.

Олександр Попов

Колишній мер вирішив повернутися в політику і взяти участь у місцевих виборах 2020 в Києві. Олександр Попов був головою КМДА з 2010 по 2013 рік. Був відсторонений з посади, а після - звільнений у січні 2014 року.

Двічі очолював Міністерство ЖКГ: в уряді Януковича - березень-грудень 2007, і в Кабміні Азарова - березень-червень 2010. Був депутатом ВР VI скликання від "Партії регіонів". З 1994 року протягом 12 років - мер Горішніх Плавнів (на той час - Комсомольська).

Олександр Омельченко

Олександр Омельченко обіймав посаду мера з 1999 року по 2006-й. Пройшов до Верховної Ради VI скликання від "Нашої України-Народної самооборони", очолював Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування. Ще двічі балотувався в мери столиці, обидва рази невдало. Четверту спробу Омельченко зробить в 2020 році.

Андрій Пальчевський

На місцеві вибори 2020 йде з Партією "Перемога Пальчевського".

Пальчевський - політик, громадський діяч і засновник діагностичної клініки "Євролаб".

З 2011 року Андрій Пальчевський вів соціально-політичні шоу на кількох українських телеканалах ("про життя"," глибинне буріння", " Чому так?"та ін).

Влітку 2020 зареєстрував партію "Перемога Пальчевського" і оголосив про участь у місцевих виборах 2020 року.

Андрій Пальчевський впевнений, що мер міста повинен володіти інформацією про ситуацію в кожному районі, а не лише в центрі. Пальчевський поділився наміром пожити в усіх 10 районах столиці, щоб детально з’ясувати проблеми кожного.

Сергій Гусовський

Кандидат від Партії "За майбутнє" - київський ресторатор, депатат Київради з 2014 року. Очолював фракцію "Самопоміч", від якої і балотувався в мери Києва в 2015 році. Тоді Гусовський посів п'яте місце.

Михайло Поживанов

Балотується від "Радикальної партії Олега Ляшка". У 1994 році був мером Маріуполя, у 2002 році - заступник тодішнього мера Олександра Омельченка.

Був депутатом Верховної Ради II скликання (безпартійний), до парламенту IV-V скликань обирався від "Народного Руху України", до Верховної Ради VI скликання пройшов від "Батьківщини".

З 2017 по 2019 роки - член "Аграрної партії України". Балотувався до парламенту IX скликання від партії "Сила і честь", але безуспішно.

Ігор Смешко

Кандидат партії "Сила і честь", яку очолює з 2009 року.

У 2014 році Смешко - радник президента Петра Порошенка. До березня 2015-го - голова Комітету з питань розвідки при Президентові України. Балотувався в президенти на виборах 2019 року від партії "Сила і честь", посів 6 місце з 6,04% голосів.

Відзначимо, що мер Києва Віталій Кличко зумів протягнути рішення про те, щоб виділити компанії "смотрящего" Дениса Комарницкого 400 мільйонів гривен, незважаючи на обурення деяких депутатів.

Нещодавно Віталій Кличко потрапив під гарячу руку Верещук: "Здається, у когось проблеми з арифметикою. Або з бажанням розбиратися з нагальними проблемами киян" , - заявила "слуга".