До дати проведення місцевих виборів, що мають відбутися 25 жовтня, залишається фактично 1,5 місяці. Саме майбутні вибори та потенційні кандидати на "крісло" мера Києва є найгарячішою темою для обговорень серед мешканців столиці. Нинішній "топ фаворитів" киян був підсумований в ході соціологічного дослідження Центру суспільного розвитку "ІНТЕР-АКЦІЯ", проведений в перший же тиждень старту передвиборчої кампанії. За результатами вересневого опитування "Електоральні уподобання киян", презентація якого відбулася 10 вересня, очевидними фіналістами виборчих перегонів стали два кандидати – відомий громадський діяч Андрій Пальчевський, який впевнено наздоганяє Віталія Кличка. Саме їм експерти пророкують вихід у другий тур виборів міського голови. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

"Зміни електоральних уподобань киян"
"Зміни електоральних уподобань киян"

"Антирейтинги" Кличка зростає: у місті – комунальний та транспортний колапс

Результати досліджень "Електоральні вподобання киян", серію яких фахівці Центру суспільного розвитку "ІНТЕР-АКЦІЯ" розпочали у листопаді 2019 року, свідчать про невпинне зниження оцінки змін у столиці.

Спостерігається стійке зростання кількості негативного ставлення до змін, що відбувалися у Києві впродовж останніх років. Більше половини жителів столиці (51%) оцінили їх як негативні, 35,5% респондентів - як позитивні.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Як відзначають експерти, оцінка роботи нинішнього міського голови Віталія Кличка корелюється із загальною оцінкою стану справ у місті.

"Ми бачимо, що 51 % негативно або скоріше негативно ставляться до змін у Києві. Люди бачать, що у місті накопичується велика кількість проблем – комунальні катастрофи, необґрунтовані ціни, транспортний колапс. І коли ми говоримо про оцінку роботи міського голови за 5-ти бальною шкалою, то тут зовсім невтішні для Віталія Кличка цифри – 73 % киян оцінюють його роботу або незадовільно, або на трійку, як задовільну. Саме цей "антирейтинг" стане проблемою для Кличка на виборах – особливо, у другому турі", – зазначає політичний консультант Микола Спірідонов.

Рейтинги кандидатів на вибори мера - ГО "ІНТЕР-АКЦІЯ"
Рейтинги кандидатів на вибори мера - ГО "ІНТЕР-АКЦІЯ"

За результатами опитування, 39,5% опитаних киян поставили Віталію Кличку незадовільну оцінку, з них 17,1% поставили 1 бал, 22,4% – 2 бали.

Третина опитаних жителів столиці (33,2%) оцінили роботу міського голови на "трійку", натомість 22,1% киян задоволені роботою мера, з них 18,5% поставили 4 бали і 3,6% - 5 балів. 5,2% опитаних не змогли оцінити роботу міського голови.

У фінал вийдуть Кличко та Пальчевський

Відповідаючи на запитання "За кого з цих людей Ви би проголосували, якби вибори міського голови відбувались у найближчу неділю?" 27,2% серед тих, хто визначився з вибором кандидата, все ж обрали кандидатуру Віталія Кличка. Із незначним відривом на 2-му місті опинився відомий громадський діяч Андрій Пальчевський – у нього 20,5% голосів.

"Основними кандидатами, як були, так і залишаються Віталій Кличко та Андрій Пальчевський, який нині зійшов з екранів і подався в народ. Андрій Пальчевський зараз проживає у різних районах Києва і формує свою реальну електоральну базу, яка разом з публічною віртуальною дасть йому можливість увійти в цю, вже офіційну, кампанію", - відзначає директор Центру суспільного розвитку "ІНТЕР-АКЦІЯ", кандидат наук з державного управління Юрій Лагутов.

Андрій Пальчевський та Віталій Кличко
Андрій Пальчевський та Віталій Кличко

Решта кандидатів зі значним відривом від лідерів залишається позаду.

Рейтинг кандидатів в мери Києва - серед тих, хто визначився
Рейтинг кандидатів в мери Києва - серед тих, хто визначився

Третє місце у рейтингу дістається Миколі Томенко з показником у 9,2 % голосів, а четверте посів Олександр Попов – у нього 6,3%.

В "хвості" опинилися: А. Білецький – 5,8%, І. Верещук – 5,5% (4,8%), І. Смешко – 5,4% (4,7%), С. Притула – 5,1% (4,4%). У інших потенційних кандидатів на посаду мера менше 5% голосів киян. Ще 10,8% респондентів не визначився з відповіддю.

Отже, з великою долею ймовірності, можна стверджувати, що у бюлетенях другого туру виборів міського голови жителі столиці побачать прізвища Віталія Кличка та Андрія Пальчевського.

Рейтинг кандидатів в мери Києва
Рейтинг кандидатів в мери Києва

Рейтинг партій: лідерами стали "Європейська солідарність" та "Перемога Пальчевського"

Відповідаючи на запитання "За яку з цих партій Ви би проголосували, якби вибори міської ради відбувались у найближчу неділю?", 17,2 % опитуваних серед тих, хто визначився з вибором партії, обрали партію "Європейська солідарність".

Рейтинг партій до Київради - серед тих, хто визначився з вибором
Рейтинг партій до Київради - серед тих, хто визначився з вибором

На другому ж місці, з відривом в межах похибки дослідження, знову опинилася партія "Перемога Пальчевського" з 15,7%. А замикає трійку лідерів правляча партія "Слуга народу" з 11,5% голосів киян.

Партія діючого мера Віталія Кличка "УДАР" посідає лише четверте місце з 9,8% (8,4%). Також прохідний бар’єр долають партія "Опозиційна платформа – за життя" з 8,3% (7,1%), партія "Рідна країна" з 7,3% (6,2%), "Національний корпус" з 5,6% (4,8%), партія "Сила і честь" 5,2% (4,4%).

Рейтинг партій до Київради
Рейтинг партій до Київради

Варто зазначити, що результати дослідження, проведене в період з 5 по 7 вересня, свідчать про чималий відсоток киян, які ще не визначилися із вибором - 14,7% респондентів.

Якщо казати про лідерів партійних перегонів, то в порівнянні з липневим опитуваннями, партія "Перемога Пальчевського" покращила результат на 2,1%, водночас як президентська партія "Слуга народу" погіршила свій результат на 2,1%.

Ми і надалі слідкуватимемо за ситуацією в столиці, тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.