З 23 травня в столиці почав діяти другий етап послаблення карантинних обмежень – у звичайному режимі почав курсувати наземний громадський транспорт та відкрилися магазини, площею до 1 тисячі квадратних метрів. А відсьогодні, з 25 травня, запрацював і київський метрополітен, який перевозитиме пасажирів у межах сидячих місць. Та чимало киян скептично ставляться до "транспортного старту", стверджуючи, що це лише сприятиме масовому спалаху захворювань. Додав "вогню" і столичний голова Віталій Кличко, повідомивши про десятки нових інфікованих. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Олександрівська лікарня - фото Знай.ua
Олександрівська лікарня - фото Знай.ua

За добу виявлено 29 хворих: серед них – 3 медиків

Про нові зареєстровані випадки інфікування Covid-19 стало відомо в ході прес-брифінгу мера Києва, що відбувся 25 травня.

"Кількість киян, у яких за минулу добу лабораторно підтвердили захворювання на коронавірус, збільшилася на 29 люде. Серед них 3 медиків. За минулу добу померла 1 людина. Захворіли 15 жінок, віком від 27 до 72 років, 2 дівчинки 11 і 12 років, та 11 чоловіків, віком від 37 до 75 років, а також хлопчик, якому 10 років. До лікарень госпіталізували 10 пацієнтів. Одужало за добу 2 людини – це мало", – повідомив мер Києва Віталій Кличко.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Загалом, в столиці зареєстровано 2652 випадки інфікування коронавірусом, а, станом на 25 травня, 360 осіб одужало і 60 людей померло.

Олександрівська лікарня - фото Знай.ua
Олександрівська лікарня - фото Знай.ua

На сторінці мера – потік обурень: "2 місяці карантину коту під хвіст"

Незважаючи на заяви мера Києва про посилену дезінфекцію транспорту та вагонів метро, яка за словами Віталія Кличка, здійснюється до і після кожного рейсу, а масковий режим та рукавички є обов'язковими для пасажирів та водіїв, чимало киян відверто побоюються масштабної хвилі захворювань.

"Дізнаємося через 7-14 днів правильно зробили, що відкрили, або 2 місяці карантину коту під хвіст", – обурюється мешканець столиці Олександр Александров.

"Дізнаємося трохи пізніше, оскільки 2 тижні інкубаційний період + результат тестів буде через 10 днів. Маску потрібно одягати, чисту! Якщо людина хоче захистити себе і рукавички теж", – пише автор одного з десятків коментарів на офіційній сторінці "Кличко-мер" Олена Строй.

Цю версію не виключає і, власне, сам мер столиці, стверджуючи про цілком можливе різке збільшення хворих на коронавірус саме після запуску громадського транспорту.

Як відзначив голова КМДА, такий приклад вже спостерігався у Чехії.

"Важливо не допустити сплеску вірусу. Наприклад, у Чехії після послаблення обмежень різко зросла кількість хворих – так може відбутися і у нас, бо вірус нікуди не подівся. Тому закликаю всіх відповідально ставитися до свого здоров'я та здоров'я людей, які поруч. Громадським транспортом користуватися ТІЛЬКИ за нагальної потреби та з дотриманням всіх правил безпеки. Ми живемо в реаліях постійної загрози – треба пам'ятати про це", – наголошує Віталій Кличко.

Друга хвиля послаблень також передбачає відкриття спортивних та дитячих майданчиків – впроваджене воно в столиці теж відсьогодні, з 25 травня. А з 1 червня, за рішенням Комісії з надзвичайних ситуацій, у Києві планують відкрити дитячи садочки, спорткомплекси, дитячі юнацькі спортивні школи, пляжі, зони відпочинку біля водойм та фітнес-центри, окрім басейнів.

З 1 червня відновлять роботу і заклади професійної технічної та вищої освіти для випускників та абітурієнтів.

А щодо дати початку роботи ТРЦ, міська влада має ухвалити окреме рішення, затвердження якого планується до кінця цього тижня.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.