Час запуску столичного громадського транспорту з кожним днем наближується, та чим ближче до передбаченої дати початку курсування, запланованого на 25 травня, тим більше киян долучається до загальної хвилі протесту. Мешканці столиці масово закликають мера Києва Віталія Кличка поки не відкривати метрополітен, пророкуючи масштабне збільшення хворих, до якого може призвести запуск підземки. Не менш гострим нині є скандал щодо відкриття нічних клубів та вихід з карантину дитсадків. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Віталій Кличко в Олександрівській лікарні - скріншот з відео
Віталій Кличко в Олександрівській лікарні - скріншот з відео

"Відкривати метро зарано – це лише початок!"

Тільки на офіційних сторінках Віталія Кличка можна знайти десятки коментарів із вимогою відтягнути дату запуску київської підземки.

"ВІДКРИВАТИ МЕТРО ЗАРАНО! При тій динаміці захворювань, що зараз є , відкриття метро призведе до нового спалаху інфекції, весь карантин втратить сенс", – обурюється киянка Тетяна Танчик.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

"Боюсь уявити, яка буде статистика захворюваності після відкриття метро в звичайному режимі... ", - відзначає мешканка столиці Оксана Триволенко-Хринюк.

До того ж, кияни наголошують, що, перш ніж запускати рух підземки, столична влада має подбати про належні умови: встановити автономні дезинфікатори, облаштувати кварцові лампи, а також забезпечити безперервний температурний скринінг.

""Метро запустите. Не треба цього робити. Про дистанції і мови не буде. У перший же день будуть черги. Поставте автономні дезінфекції як металорамки в аеропортах. На турнікетах кварцові лампи включите. Наженіть з термометрами волонтерів або студентів з медінститутів і училищ! І ТОДІ ЦЕ БУДУТЬ НЕ ЗАХОДИ ЗАПОБІГАННЯ, А ЗАХОДИ ЛОКАЛЬНОЇ І ефективно БОРОТЬБИ З вірусом", – пише автор одного з відповідних звернень Владислав Бондаренко.

Скандал з нічними клубами та підготовка "дитячого" мітингу

Низку докорів містяни розмістили і щодо факту відкриття столичних нічних клубів.

"Якого біса мажорні нічні клуби працюють, а столичні ринки ні?", - обурюється киянин Вадим Антипов.

Одним із критичних наразі питань також є відкриття столичних дитсадків.

"19 травня будуть мітингувати мами з вимогами відкрити садочки. І, впевнена, відкриють. І МОЗ і МОН вже чітко прописали, що робити при виявленні хворої дитини (відправити на самоізоляцію і т.д.). Тобто, влада чітко розуміє наслідки, але.... І ще, цікаво буде послухати цих же самих матусь, коли їх діти таки, не дай Боже, звичайно, захворіють", - Оксана Ніколаєнко.

Не менше обурень викликає і масове відключення гарячого водопостачання, про які наприкінці минулого тижня повідомляв столичний мер.

"Мені одному здається, що була обіцянка не виключати гаряче водопостачання в містах під час карантину? Та ще й не на 2 тижні, а мінімум на 1 місяць?", – пише один з користувачів Ден Цирюков.

За добу виявлено 49 хворих: запуск транспорту має відбутися за тиждень

В ході прес-брифінгу мер Києва коротко прокоментував ситуацію із нічними клубами, зазначивши, що міська влада не давала офіційного дозволу на відкриття.

А що ж стосується стану розповсюдження захворювань на Covid-19, то особливого зменшення показників не спостерігається. Найбільшу кількість хворих виявлено знову в Дарницькому районі – 11 осіб, а також у Святошинському – 9 осіб, а в Деснянському та Оболонському – по 6 пацієнтів.

"Кількість киян, у яких за минулу добу лабораторно підтвердили захворювання на коронавірус, зросла ще на 41 людину. Серед них – 5 медиків. Захворіли 18 жінки, віком від 18 до 52 років, та 2 дівчинки 5 і 15 років. Також 11 чоловіка, віком від 29 до 65 років, 2 хлопчика, яким по 9 років. До лікарень столиці госпіталізували 4 пацієнтів", – повідомляє мер Києва Віталій Кличко.

За словами голови КМДА, за весь час у міських лабораторних центрах усього було протестовано майже 22 400 людей.

Загалом, в столиці зафіксований 2321 випадків інфікування коронавірусом, 49 людей померли.

Що ж стосується підопічних та персоналу Дарницького будинку-інтернату, у якому напередодні було виявлено спалах коронавірусу, то продовжують перебувати на карантині – щоденно перевіряють стан людей та роблять обробку будівлі.

Олександрівська лікарня - фото Знай.ua
Олександрівська лікарня - фото Знай.ua

Перевірку інших 7 міських інтернатів проведуть цього тижня – наразі вони працюють у закритому режимі, який був впроваджений з початку карантину.

"Після виявленого осередку захворювання в Дарницькому будинку-інтернаті для дівчат Держпродспоживслужба перевірила всі інтернати, підпорядковані місту. Загалом, це 8 установ. Перевірили на дотримання вимог карантину: чи здійснюється температурний контроль персоналу та підопічних, чи дотримуються правил дезінфекції приміщень, чи забезпечені ці заклади засобами індивідуального захисту. Особливих порушень не виявлено", – відзначає Віталій Кличко.

Питання запуску громадського транспорту теж поки залишається незмінним – як відзначив Віталій Кличко, наземний транспорт має запрацювати з 25 травня, а щодо дати відкриття метрополітену ще очікується відповідь від Уряду.

Ми і надалі слідкуватимемо за ситуацією в столиці, тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.