На відміну від тисяч киян, школярі, що мешкають в одному з гуртожитків Києва, вимушені робити домашнє завдання при свічках та обідати біля багаття. Вже 2, 5 місяці 32 родини повністю відрізані від електромереж та газу. Та одразу після нашого запиту, надісланого до КМДА з цього приводу, до людей навідалася комісія з перевіркою ситуації. Втім, конструктивної розмови з керівництвом компанії-винуватця комунальної катастрофи так і не вийшло. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Запізніла перевірка з КМДА та хамська промова власника: "Я впевнений, що ви програєте всі суди"

Жителі гуртожитку на Польовій 19/8 вимушені виживати без електроенергії та газу, починаючи з 25 червня. Але ж, незважаючи на купу звернень, "посильні" столичної мерії прибули лише зараз.

"Є доручення заступника голови КМДА Петра Пантелеєва відстежити, від слідкувати реальний стан справ. Я маю дослідити і доповісти: чи може теплопункт експлуатуватися, чи придатні мережі до постачання в опалювальний період", – повідомив один з членів комісії Андрій Юрійович.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Та не встиг він завершити питання, як нарвався на грубу відповідь.

"Не може. Тому що за тепло, за електроенергію повинен хтось платити. "Трест" за них платить не буде. Свого особистого рахунку мешканці не мають,а щоб його зробити, треба мати право власності – вони живуть на чужій території. Щось не подобається? Нехай звертаються до суду", – відповів представник ПрАТ "Трест "Київміськбуд-2"", що є власником будівлі.

Але на цьому його промова не завершилася.

"Будівля – це приватна власність. І якщо хтось сунеться сюди із підключенням тепла, світла, ще чогось, одразу ж будете спілкуватися з представниками "Тресту" в суді. І я впевнений, що ви програєте всі суди і понесете збиток. І, до того ж, в період очікування рішення суду ніхто їм сюди ані світла, ані газу не проведе. Доступ має надати тільки власник – правильно? Правильно. А я його представник і такого дозволу не дам. Якщо питання у Вас є, звертайтесь через суд. Є власник і він сам вирішує, що йому робити – хоч сам спалить свою будівлю, водою заллє чи газу напустить", – говорить представник ПрАТ "Трест "Київміськбуд-2"", що є власником будівлі.

Народ, що одразу зібрався, побачивши представника КМДА, був ошелешений обурливими словами "оратора" "Трест "Київміськбуд-2"".

"Ви що вважаєте, що власник купив будівлю з людьми?! Тут десятиліттям живуть люди сім'ями – у багатьох є діти, як же можна так нахабно себе поводити?", – чулося у натовпі під час промови представника компанії-власника.

Нас называют « рейдеры в капцях» Но комиссию в общежитие не допускают собственники. Собственники, чего же вы боитесь? У вас есть экспертиза которая якобы подтверждает аварийность дома. Вы боитесь того, что комиссия увидит в каком состоянии дом на самом деле, что он не аварийный, что Ваша экспертиза поддельная? Не переживайте, это теперь увидела не только комиссия но и вся Украина! P.S. Лично собственнику. Собственник не знаю как к тебе обращаться так как ты скрываешь свою личность) хочу сказать, чт ты такой «собственник» не один. Вас по Украине к сожалению много, вы лишаете людей жилья самыми грязными методами! Так вот, когда у всех этих людей кого вы пытаетесь сделать бомжами, над которыми вы издеваетесь самими изощренными способами, которым вы плюете в лицо с фразой «ты никто, у тебя нет никакого права», Когда лопнет терпение после очередного вашего плевка, мы соберёмся и нас будет намного больше чем вас «собственников» вот тогда мы заставим вас ответить по закону!!!

Geplaatst door Анюта Атаманюк op Maandag 9 september 2019

На відверто нахабну промову представника компанії-власника представник заступника Віталія Кличка, на диво, відреагував досить скромно і стримано.

"Не зовсім вірно було залишити людей без комунальних послуг без рішення суду. Ми тоді зафіксуємо в акті, що доступу немає, позиція Ваша незмінна. Я так і буду доповідати", – сказав представник заступника голови КМДА.

У складеному акті члени перевірочної комісії чітко прописали, що комунікаційні мережі в нормальному стані і можуть забезпечувати постачання і світла, і опалення. А, за словами місцевих мешканців, це повністю протилежне "вигаданому діагнозу" керівництва ПрАТ "Трест "Київміськбуд-2"", які обґрунтували свої дії аварійним станом мереж.

Судова війна триває, наступна інстанція – прокуратура

За словами місцевих мешканців, коли вони відмовилися покидати житло, керівництво ПрАТ "Трест "Київміськбуд-2"" почали подавати на мешканців судові позови і, наймаючи "тітушок", у нахабний спосіб усіляко намагаються завадити нормальному життю. Людям встановили металеві решітки на усіх входах, намагалися влаштовувати блокади під гуртожитком, відключили їм світло і газ.

"Навіть не дочекавшись перших висновків, залишили нас без світла і газу, чого вони по Закону не мали права робити. Відповідно до Закону України "Про забезпечення реалізації житлових прав жителів гуртожитків", до 2021 року на відчуження гуртожитків накладено мораторій – а нашу будівлю у незаконний спосіб взяли і вивели з експлуатації. І ми маємо докази: за 80 тис грн ми зробили незалежну експертизу, яка довела, що будівля не в аварійному стані – зносити її немає підстав, вона цілком придатна до житла", – розповідає місцева мешканка Анна Атаманюк.

Втім, місцеві жителі продовжують боротися за житло.

"У нас відкрито вже кримінальне провадження по факту незаконного зриву газових лічильників. Поліція тоді відмовилася бачити тоді у цьому будь-які підстави для відкривання справи – ми подали до суду на бездіяльність правоохоронних органів, і у серпні суд визнав, що потрібно відкривати кримінальне провадження. Слідство вже триває. Зараз ми збираємося також звертатися і до прокуратури", – відзначає мати третьокласниці та сина дошкільного віку Анна Атаманюк, що проживає у гуртожитку на Польовій 19/8.

Та представник ПрАТ "Трест "Київміськбуд-2"" навіть і не намагався вступити у конструктивний діалог.

"Людям надавалося альтернативне житло. Якщо вони відмовилися, то їхні справи. Нехай живуть в наметах, землянках, в погребах. Знаєте, якщо в мене в хаті завелися щури, я їх буду травити – Грін Піс мені не завадить! Бо це моя хата, це моя приватна власність. Якби я був власником, вас би тут взагалі не було – це вам ще пощастило з гуманним власником", – промовив представник компанії-власника.

В КМДА твердять про реконструкцію, а жителі говорять про зведення висоток

В свою чергу, Знай.ua отримав відповідь на запит щодо ситуації з Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю м. Києва.

"Керуючись порядком № 466 Департамент, перевіривши повноту даних, зареєстрував подане замовниками будівництва ПрАТ "Трест "Київміськбуд-2"" повідомлення про початок виконання підготовчих робіт "Реконструкція гуртожитку, вул. Польова 19/8, Солом'янський район" від 28.11.2018 № КВ 010183321352. Відповідно до п.1 Порядку №466 замовник несе відповідальність за повноту та достовірність даних, зазначених у поданому ним повідомленні", – повідомляє перший заступник директора Департаменту Оксана Попович.

Також в Департаменті відзначили, що під час дій з реєстрації повідомлення декларації орган державного архітектурно-будівельного контролю не наділено повноваженнями проводити перевірку достовірності інформації, зазначеної замовником будівництва.

"Відповідно до Порядку № 466 підготовчі роботи – роботи з підготовки земельної ділянки, влаштування огородження будмайданчику та знесення будівель і споруд, порушення елементів благоустрою в межах відведеної земельної ділянки, вишукувальні роботи, роботи зі спорудження тимчасових виробничих та побутових споруд, необхідних для організації і обслуговування будівництва. А також: улаштування під’їзних шляхів, складування будматеріалів, підведення тимчасових інженерних мереж та видалення зелених насаджень. Повідомлення про початок виконання підготовчих робіт не дає права на виконання будівельних робіт", – підкреслює Оксана Попович.

Однак, місцеві жителі впевнені одноголосно свідчать про те, що їх виселяють не заради реконструкції будівлі, а задля підготування майданчика під забудову висотками і причетність до цього одного із заступників столичного голови Віталія Кличка.

"З 2002 року саме В'ячеслав Непоп являвся директором КП "Житлоінвестбуд-УКБ". А минулого року його було призначено на посаду заступника міського голови і пішов з посади директора КП. Тож впродовж останнього року у них триває конкурс на пошук нового очільника. Саме за такою схемою людей позбавили житла і в іншому гуртожитку на проспекті Перемоги", – підкреслює жителька гуртожитку на Польовій 19/8 Галина Чабанюк.

Ми й надалі слідкуватимемо за розвитком подій, тож про подальші новини читайте на порталі Знай.ua.