У порівнянні із комунальним пеклом, в якому опинилися 32 родини у Солом'янському районі Києва, тисячі скарг, що надходять до Контактного центру 1551, здаються лише квіточками. Люди вже понад 1, 5 місяці вимушені якось виживати без світла і газу – коли скінчиться цей жах, та чи закінчиться він взагалі, наразі невідомо. Подробиці з'ясовували Знай.ua.

В "полоні" опинилося 32 родини: їм довелося боротися і з тітушками

У той час, як більшість батьків нині готують дітей до школи, мешканцям гуртожитку на Польовій 19/8 доводиться якось виживати в умовах середньовіччя. Навчання розпочнеться вже за кілька тижнів, але як створити школярам учбове місце, батьки навіть не уявляють.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Впродовж 50 днів людям доводиться готувати їжу на багатті, а мобільні телефони заряджати у сусідів.

"32 родини вимушені виживати без газу та світла, тож ми маємо якось викручуватися. Їжу ми готуємо на багаттях, а телефони заряджаємо у сусідів. Це все дуже важко пережити, бо у багатьох є діти. Нам пропонують переселитися в інший гуртожиток на рік, обґрунтовуючи це реконструкцією нашого житла, але, насправді, тут планують побудувати висотки. Тож весь цей жах створюється заради того, аби ми якнайшвидше покинули будівлю і тут звели новобудови. І до того ж, переселяти нас пропонують на окремих койко-місцях, але ж ми тут живемо великими родинами", – обурюється жителька гуртожитку, що понад 25 років пропрацювала тут двірником, Галина Чабанюк.

Виявляється, що нестерпні умови для нормального життя для місцевих жителів почали влаштовувати ще рік тому.

"Минулого літа до нас завітало близько 20 бритоголових чоловіків та встановили грати на усіх входах та виходах з будинку. Спочатку вони пропускали тільки тих, хто тут зареєстрований, але був і такий період, коли вони не давали проходити нашим чоловікам. Жили вони у нас на першому поверсі – відповідно, за спожиту ними електроенергію, газ та воду платили ми з власних кишень. Та то ще півбіди – перед уходом вони позривали всі газові лічильники, розштовхуючи навіть жінок та дітей, що намагалися стати у них на шляху", – відзначає місцева мешканка Галина Чабанюк.

Та справжній жах розпочався у місцевих жителів кілька місяців тому.

"З 25 червня у нас немає ані газу, ані світла. Скільки ми не намагалися вирішити ситуацію, скрізь кажуть, що це питання має вирішувати власник. Але ж ПрАТ "ТРЕСТ КИЇВМІСЬКБУД-2" навмисно все це робить, аби вижити нас звідси. Територія, яку ми займаємо і де мають розміститися новобудови, складає близько 5000 м, тож цей ласий шматочок і є головною причиною знущань", – говорить Галина Чабанюк.

Geplaatst door Анюта Атаманюк op Zondag 4 augustus 2019

Людей позбавили права приватизації та хочуть затаскати по судах

Допомоги в цій ситуації люди поки так і не отримали ані від комунальних служб, ані від керівництва міста.

"Мешканців цього будинку я підтримую близько року, тому що викидати людей фактично на вулицю – це просто аморально. Їм пропонують тимчасове житло на рік, після чого вони залишаться взагалі без крівлі над головою. Люди прожили там все життя і отримали право на приватизацію ще за радянських часів, а те, що якимись махінаціями у них це право забрали, це неправильно", – зазначає депутат Київради Володимир Назаренко.

Як виявилося, на жителів також почали заводити судові справи.

"Тут мешкає вже 3 покоління будівельників, які побудували у Києві масу об’єктів: це і Національна філармонія, і суди, і школи. Звісно, що ми хочемо приватизувати своє житло, але запропоновані договори позбавляють нас такої можливості. І, мало того, на наших жильців активно починають заводити судові справи, аби примусово виселити", – скаржиться мешканка гуртожитку Галина Чабанюк.

На допомогу людям у протистоянні з тітушками депутат приходив разом із учасниками молодіжного ГО.

"Це – відверте свавілля забудовника, який намагається їх звідти викурити, не гребуючи силовим захватом. Разом із побратимами з ГО "Сокіл" ми намагаємося захистити їх від тітушок, які намагалися встановити там якийсь пропускний режим, відключили жителів від газу, від світла, а в минулому році намагалися відключити ще й від води та вигнати силовими методами їх на вулицю", – відзначає Володимир Назаренко.

Кличко лише розводить руками, а дії забудовника пов'язують з його замом

Разом із депутатом Київради мешканці зверталися до Солом'янської та Київської адміністрації, але все марно.

"Люди вже 50 днів сидять без газу та світла, але ж єдине, що потрібно зробити – це підняти рубильник. Чиновники різного рівня посилаються один на одного, кажучи, що це не в їхній компетенції. Насправді ж вони ховаються від відповідальності, явно заангажовані забудовником КП "Житлоінвестбуд-УКБ". Я особисто і мера Києва Віталія Кличка просив, але він так само відповідає, що нічого не може зробити. Але ж все банально просто – варто лише вислати бригаду і вони піднімуть рубильник, все", – говорить депутат Київради Володимир Назаренко.

Варто зазначити, що із усіма вищезазначеними діями місцеві мешканці напряму пов'язують ім'я одного із заступників столичного голови Віталія Кличка.

"З 2002 року саме В'ячеслав Непоп являвся директором КП "Житлоінвестбуд-УКБ". А минулого року його було призначено на посаду заступника міського голови і пішов з посади директора КП. Тож впродовж останнього року у них триває конкурс на пошук нового очільника", – підкреслює жителька гуртожитку на Польовій 19/8 Галина Чабанюк.

Зараз же в.о. директора цього комунального підприємства є Сергій Михайлович Данилович. Саме це ім'я зазначено на офіційному сайті "Житлоінвестбуд-УКБ".

Аби більш детально з'ясувати обставини справи, ми направимо відповідні запити і до міської адміністрації, і до балансоутримувача ПрАТ "ТРЕСТ КИЇВМІСЬКБУД-2", і до КП "Житлоінвестбуд-УКБ". Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.