Святковий настрій, букет та перший дзвоник – саме так запам’ятається відкриття навчального року для тисяч малюків. Та ситуація, що утворилася в одному з районів столиці, не тільки позбавила місцевих дітей щасливих спогадів, а й поставила мешканців на межу виживання. Батьки елементарно не мають змоги ані приготувати святкову вечерю, ані попрасувати одяг – люди вже понад 70 днів вимушені жити без газу та світла. Подробиці з'ясовували Знай.ua.

Готувати доводиться на багатті, купатися – в крижаній воді

Жителі гуртожитку на вул. Польова 19 /8, що в Солом'янському районі міста, опинилися за межею цивілізації – з 25 червня будівлю відключили від газу та світла, тож людям доводиться готувати їжу посеред двору, а мобільні телефони заряджати у сусідів.

"Вже 71 день 32 родини, що проживають тут, мають якось викручуватися. Їжу ми готуємо на багаттях, а телефони заряджаємо у сусідів. Це все дуже важко пережити, бо у багатьох є діти. Нам пропонують переселитися в інший гуртожиток на рік, обґрунтовуючи це реконструкцією нашого житла, але, насправді, тут планують побудувати висотки. Тож весь цей жах створюється заради того, аби ми якнайшвидше покинули будівлю і тут звели новобудови. І до того ж, переселяти нас пропонують на окремих койко-місцях, але ж ми тут живемо великими родинами", – обурюється жителька гуртожитку, що понад 25 років пропрацювала тут двірником, Галина Чабанюк.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Тож аби зібрати дітлахів на святкову лінійку, батькам довелося прасувати одяг у сусідів. А якщо казати про купання, то більшість мешканців вже пристосувалися митися у крижаній воді – решта ходить на "водні процедури" до жителів сусідніх будинків.

"У нас в будинку живе 14 дітей, більшість з яких навчаються у школі, частина – дошкільнята. Щодня їх потрібно збирати, прати та прасувати їм одяг…А як вони робитимуть домашнє завдання без світла? А що робити, коли настануть холоди, взагалі не знаю – навіть страшно про це думати…", – ділиться з нами мати двох дітей Анна Атаманюк, що мешкає в гуртожитку.

Аби всі ці умови остаточно не псували тамтешнім школярам перший дзвоник, батьки планують влаштувати їм хоча б маленьке свято.

"Все це важко пережити і дорослим, і дітям. А їм, напевно, особливо…Тож після приходу зі школи ми накриємо солодкий стіл у нашому дворі – не хочеться позбавляти їх свята, взагалі", – відзначає мати третьокласниці та сина дошкільного віку Анна Атаманюк.

Geplaatst door Анюта Атаманюк op Zondag 1 september 2019

Чиновники грають в "Робін Гуда": ігнорує навіть Кличко

За весь цей час допомоги люди поки так і не отримали ані від комунальних служб, ані від керівництва міста.

"Мешканців цього будинку я підтримую близько року, тому що викидати людей фактично на вулицю – це просто аморально. Їм пропонують тимчасове житло на рік, після чого вони залишаться взагалі без крівлі над головою. Люди прожили там все життя і отримали право на приватизацію ще за радянських часів, а те, що якимись махінаціями у них це право забрали, це неправильно", – зазначає депутат Київради Володимир Назаренко.

Разом із депутатом Київради мешканці зверталися до Солом'янської та Київської адміністрації, але все марно.

"Люди вже понад 70 днів сидять без газу та світла, але ж єдине, що потрібно зробити – це підняти рубильник. Чиновники різного рівня посилаються один на одного, кажучи, що це не в їхній компетенції. Насправді ж вони ховаються від відповідальності, явно заангажовані забудовником КП "Житлоінвестбуд-УКБ". Я особисто і мера Києва Віталія Кличка просив, але він так само відповідає, що нічого не може зробити. Але ж все банально просто – варто лише вислати бригаду і вони піднімуть рубильник, все", – відзначає депутат Київради Володимир Назаренко.

До "феодального жаху" причетний заступник голови КМДА?

На ситуацію, в якій опинилися понад 30 родин, критично реагують і користувачі соцмереж.

"Скільки ми не намагалися вирішити ситуацію, скрізь кажуть, що це питання має вирішувати власник. Але ж ПрАТ "ТРЕСТ КИЇВМІСЬКБУД-2" навмисно все це робить, аби вижити нас звідси. Територія, яку ми займаємо і де мають розміститися новобудови, складає близько 5000 метрів, тож цей ласий шматочок і є головною причиною знущань", – говорить місцева жителька Галина Чабанюк.

Варто зазначити, що із усіма цими подіями місцеві мешканці напряму пов'язують ім'я одного із заступників столичного голови Віталія Кличка.

"З 2002 року саме В'ячеслав Непоп являвся директором КП "Житлоінвестбуд-УКБ". А минулого року його було призначено на посаду заступника міського голови і пішов з посади директора КП. Тож впродовж останнього року у них триває конкурс на пошук нового очільника", – підкреслює жителька гуртожитку на Польовій 19/8 Галина Чабанюк.

Аби з'ясувати деталі цієї ситуації та потенційних шляхів її вирішення, ми надіслали офіційний запит до прес-служби КМДА.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.