З'явилася інформація, що в українській столиці загострюється проблема заборгованості з комунальних послуг. За даними Київської міської державної адміністрації, загальний борг киян за водопостачання, водовідведення та опалення становив майже 7,5 мільярда гривень.

Ця сума включає понад 6,2 мільярда гривень заборгованості за гаряче водопостачання та опалення, а також близько 1,2 мільярда гривень за холодну воду та водовідведення.

Про це в деталях розповів представник "Київтеплоенерго" Костянтин Лопатін, повідомляє прес-служба КМДА.

Борги за комуналку. Фото: скрін youtube
Борги за комуналку. Фото: скрін youtube

Ситуація ускладнюється тим, що значна частина боргу посідає невелику кількість споживачів. Експерт зазначив, що у столиці близько мільйона особових рахунків, але 160 тисяч із них довго накопичують заборгованість і не звертаються за реструктуризацією. На ці 16% припадає майже 4,5 мільярда гривень боргу.

Популярні новини зараз
Був кашель і смерділо з рота: медики ледве врятували чоловіка, у якого в горлі оселився тарган Вистачить на кілька буханок хліба: пенсіонерам доплатять у вересні 570 гривень Мобільний зв'язок для літніх людей: тарифи від 60 грн, які допоможуть зекономити У платіжках будуть нові суми: українців попередили про зміни у тарифах
Показати ще

Особливо критичним є те, що приблизно 10% абонентів не здійснили жодної оплати за спожиті послуги протягом усього опалювального сезону 2023/2024 років.

Борги за комуналку. Фото: скрін youtube
Борги за комуналку. Фото: скрін youtube

У відповідь на цю ситуацію міська влада вирішила вжити заходів. Починаючи з червня, киянам, які систематично не платять за комунальні послуги і не звертаються за розстрочкою, почали нараховувати пеню. Це стало можливо після того, як у грудні 2023 року Кабінет міністрів скасував мораторій на застосування штрафних санкцій до боржників.

Попередження про борг за комуналку. Фото: скрін youtube
Попередження про борг за комуналку. Фото: скрін youtube

Відповідно до чинного законодавства, у разі несвоєчасної оплати житлово-комунальних послуг споживачам нараховується пеня у розмірі, що не може перевищувати 0,01% від суми боргу за кожний день прострочення.

Представники комунальних підприємств вважають штрафи "єдиним методом боротьби із хронічними боржниками". Лопатін підкреслив, що хронічна несплата послуг є особливо критичною для роботи підприємств в умовах енергодефіциту.

Нагадаємо, як не допустити "червоних" платіжок за комуналку: поради від тих, хто вже розібрався.

Раніше повідомлялося, багатоповерхівкам допоможуть із купівлею генераторів: скільки грошей обіцяють.

Також, тарифні махінації: як постачальники комунальних послуг обманюють українців.