Робота в Польщі дає українцям право на отримання польської пенсії нарівні з поляками, за умови офіційного працевлаштування. Щоб мати право на мінімальну польську пенсію за віком, необхідно відповідати двом основним умовам: досягти пенсійного віку та мати мінімальний стаж роботи з регулярною сплатою страхових внесків.

Навіть при короткому стажі, але за умови сплати внесків, право на пенсію зберігається, хоча її розмір буде незначним. Мінімальний пенсійний вік і стаж:

Пенсійний стаж, скріншот з відео
Пенсійний стаж, скріншот з відео

Пенсійний вік:

  • 60 років для жінок,
  • 65 років для чоловіків.

Мінімальний стаж роботи:

Популярні новини зараз
Курс долара кине у розпач: вже затвердили Пенсії можуть поменшати: люди недоотримують тисячі гривень Статус "дитини війни" та 15 тисяч на місяць: що потрібно робити Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року
Показати ще
  • 20 років для жінок,
  • 25 років для чоловіків.

Щоб отримати мінімальну пенсію, потрібно

Пенсіонери, кадр з відео
Пенсіонери, кадр з відео

  1. Досягти пенсійного віку.
  2. Мати необхідний мінімальний стаж роботи, під час якого із зарплати працівника регулярно сплачувалися страхові внески.

На сьогодні розмір офіційної мінімальної пенсії у Польщі становить 1588,44 злотих, що приблизно дорівнює 13 600 гривням.

Пенсія при меншому стажі

Якщо працівник досяг пенсійного віку, але не має необхідного мінімального стажу, він все одно має право на пенсію за умови сплати страхових внесків. Розмір пенсії визначатиметься як сума сплачених внесків, поділена на середню тривалість життя на пенсії.

Пенсія при короткому стажі

Навіть якщо людина працювала в Польщі лише один день офіційно, і з її зарплати був сплачений страховий внесок, вона вже теоретично має право на пенсію.

Пенсія в такому випадку буде дуже малою, оскільки її розмір розраховуватиметься шляхом ділення суми сплачених внесків.

Нагадаємо, це вже востаннє: у Польщі українцям нададуть грошову допомогу, як і де отримати

Раніше ми писали про те, що на переселенців чекають серйозні зміни: у Кабміні пояснили, в чому справа і чому це "добре"

Вам буде цікаво дізнатися Польша готує великі зміни для українців: чи доведеться збирати речі