Тисячі українців, рятуючись від повномасштабної війни, знайшли притулок у Польщі. Приймаюча сторона максимально підтримала наших співвітчизників , надавши соціальний захист, матеріальну допомогу, житло та допомогу з працевлаштуванням. Проте вже за кілька місяців умови перебування українців у Польщі суттєво зміняться.

30 червня 2023 року набувають чинності нові правила, які вплинуть на статус та можливості багатьох українських громадян. Польська влада оприлюднила проект змін до Закону "Про допомогу громадянам України у зв'язку із збройним конфліктом на її території" (так званий спецзакон про тимчасовий захист українців). Потім він буде переданий на міжвідомчі та громадські консультації. Передбачається, що вже у квітні законопроект дійде до Сейму.

Документ продовжує термін легального перебування українців із PESEL UKR на території Польщі до 30 вересня 2025 року. З 2025 року можна буде оформити дозвіл на тимчасове проживання на 3 роки.

Українські біженці в Німеччині, скріншот: YouTube
Українські біженці в Німеччині, скріншот: YouTube

Зміни торкнуться запровадження спрощеного процесу отримання картки тимчасового перебування для осіб зі статусом UKR. Згідно зі змінами, карту побуту отримають громадяни України, які мають активний статус UKR станом на 04.03.2024 (і матимуть її на дату подання заяви ), та які оновлять всю необхідну інформацію в базі даних PESEL UKR і подадуть електронну заяву на отримання картки воєводі.

Популярні новини зараз
Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення Гороскоп на тиждень 29 квітня-5 травня для всіх знаків Зодіаку: дежавю Раків, небезпечні зв'язки Стрілеців і клопіт Дів Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути
Показати ще

Агентство внутрішньої безпеки, Прикордонна служба та поліція проводитимуть перевірки всіх громадян України з PESEL UKR, які подають заявки на отримання картки побуту. Після успішного завершення перевірки людині буде видано картку з позначкою «poprzednio posiada ochron czasow». Можливість отримати тимчасовий дозвіл на проживання з метою возз'єднання сім'ї з'явиться у громадян України, які мають PESEL UKR.

Українці зможуть отримати номер PESEL UKR виключно на підставі закордонного паспорта. Що стосується дітей, граничний вік неповнолітніх, які можуть не бути присутніми під час подання заяви на присвоєння номера PESEL зі статусом "UKR", буде знижено з 12 до 6 років. А діти, які досягли 6 років, будуть зобов'язані здалишити відбитки пальців у базі PESEL UKR.

До реєстру PESEL - CUKR буде додано новий статус для осіб зі статусом UKR, які отримують картку тимчасового перебування за спрощеною процедурою.

Громадяни України з PESEL UKR, які отримають картку тимчасового побуту, будуть зобов'язані повідомити про цей факт своєму роботодавцю.

Українці будуть зобов'язані подати заяву на отримання PESEL одразу після прибуття до Польщі, а також оновити дані в реєстрі PESEL UKR та підтвердити наявність закордонного паспорта у будь-якому місті. Остання вимога стосуватиметься осіб, які отримали PESEL UKR на підставі недійсного паспорта, карти поляка або іншого документа.

Також серед передбачуваних нововведень - скасування фінансової компенсації за притулок біженцям з України (т.зв. 40+). Скасування 40+ стосуватиметься власників житла, які нададуть притулок людям у кількості до 10 осіб.

Переглянуто правила покриття витрат на проживання та харчування в центрах колективного розміщення біженців з України. Більшість людей, які отримують допомогу на дітей у розмірі 800+, зобов'яжуть використати отримані гроші для оплати своїх витрат на проживання.

Виплату одноразової грошової допомоги у розмірі 300 злотих українським біженцям буде припинено з 1 липня 2024 року

Студенти з України проходитимуть додаткові безкоштовні курси польської мови не 24, а 36 місяців. Це рішення стосуватиметься учнів, які розпочали навчання у 2022–2023 та 2023–2024 навчальних роках.

У разі працевлаштування на посаду помічника вчителя українцям не потрібно буде документально підтверджувати знання польської мови.

Психологи з України, які перебувають у Польщі та мають відповідну освіту, здобуту в Україні, зможуть надавати послуги співвітчизникам.

Також до 30 вересня 2025 року продовжать період дії польських віз та карток побуту, виданих громадянам України. Те саме стосується дозволів на працевлаштування в Польщі за фахом за спрощеною системою лікарям, стоматологам, медсестрам та акушерам з України.

Біженці. Фото: скрін youtube
Біженці. Фото: скрін youtube

Нещодавно ми повідомляли Де в Європі українські мігранти отримують найбільші виплати

Також раніше портал Знай розповідав що Європа активно забирає дітей в українців: статистика вже лякає