Заступник голови правління Української вітроенергетичної асоціації (УВЕА) Микола Савчук в одному з інтерв'ю розкрив важливі аспекти використання вітрогенераторів та комбінованих систем енергозабезпечення для приватних будинків.

За його словами, у сучасних реаліях найбільш ефективним рішенням є сонячна та вітрова енергія.

енергетика, вітряні генератори
енергетика, вітряні генератори

Такі системи, потужністю до 10 кВт, включають не тільки вітрогенератори та сонячні панелі, а й необхідне додаткове обладнання: контролер заряду, акумулятори та інвертор. Ключовою перевагою цих комбінованих установок є їхня здатність забезпечувати стабільне енергопостачання навіть за відсутності централізованої електромережі.

Це особливо важливо в умовах можливих відключень електроенергії, адже дозволяє підтримувати роботу критично важливих систем водопостачання, опалення та забезпечувати можливість заряджання мобільних пристроїв.

Популярні новини зараз
Можливо, це другий шанс: українським абітурієнтам змінили результати НМТ - остаточні бали можуть здивувати Київстар піднімає тарифи на 100%: чим це аргументують ПриватБанк почав блокувати карти пенсіонерів: хто потрапляє під удар Кінець дистанційки: МОН планує зміни в освіті
Показати ще

Савчук наголошує, що такі системи мають рівномірніший розподіл генерації енергії протягом року. Це особливо цінно у зимовий та весняний періоди.

Однак важливо враховувати, що вартість комбінованих систем суттєво перевищує ціну на сонячні панелі аналогічної потужності. Наприклад, якщо 30-кіловатна сонячна система може коштувати від 20 до 24 тисяч доларів, то комбінована система потужністю до 10 кВт з усім необхідним обладнанням коштуватиме приблизно 20 000 євро.

Чоловік стоїть біля генератора
Чоловік стоїть біля генератора

"Ті, хто ставлять вітрогенератори, розуміють, що через рік електроенергія стане ще дорожчою", - зазначає він.

У звичайний будинок експерт радить купувати систему на 5-7 кВт, адже ціна на неї буде майже вдвічі дешевша.

Нагадаємо, відрізали світло за борги: як повернути електропостачання, не виходячи із дому

Як повідомляв "Знай.ua", українцям пояснили, коли про графіки відключень світла можна буде забути: "Є варіант..."

Знай.ua писав, тарифні махінації: як постачальники комунальних послуг обманюють українців