Директор центру досліджень енергетики Олександр Харченко окреслив часові рамки, необхідні для повноцінного відновлення потужностей української енергосистеми .

За його оцінками, цей процес може тривати близько двох років. Однак ця оптимістична оцінка ґрунтується на припущенні, що відновлені та нові енергетичні об'єкти не стануть мішенню для подальших масованих ракетних обстрілів.

Тарифи на електроенергію / фото: Pixabay
Тарифи на електроенергію / фото: Pixabay

Експерт не обмежився лише довгостроковими прогнозами.

"Проте є варіант, як відновити роботу української енергосистеми та припинити відключення вже незабаром", - заявив він.

Популярні новини зараз
В Україні змінюються вимоги до пенсійного стажу: кому доведеться працювати ще 5 років Весь світ може більше не побачити легендарних ABBA разом: один із музикантів розкрив таємницю Українцям пояснили, коли про графіки відключення світла можна буде забути: "Є варіант..." Терміново змінюємо пенсійне посвідчення: у ПФУ розповіли українцям про важливий процес
Показати ще

Він запропонував варіант, який міг би суттєво покращити ситуацію з енергопостачанням у короткостроковій перспективі. Ключовим елементом цього плану є повернення Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) на український контроль.

Харченко підкреслив, що введення в експлуатацію навіть двох або трьох блоків ЗАЕС могло б кардинально змінити ситуацію, потенційно усунувши необхідність у планових відключеннях електроенергії по всій країні.

Енергетика. Фото: скрін youtube
Енергетика. Фото: скрін youtube

Експерт розглянув і альтернативний сценарій, за якого деякі обмеження в енергопостачанні все ж таки залишаться, але їх масштаб буде настільки незначним, що більшість споживачів навряд чи помітять будь-які перебої.

Нагадаємо, вентилятор замість кондиціонера: що точно не можна робити з цим приладом - такі "лайфхаки" можуть коштувати життя

Як повідомляв "Знай.ua", відпочити влітку дешево не вийде: аномальна спека піднімає ціни за кожен градус

Знай.ua писав, як використовувати кондиціонер в умовах енергокризи: в обленерго роздали важливі вказівки