В Україні кількість пенсіонерів різко зменшується. Щороку їх стає все менше не тільки через природне зменшення літніх людей, а й через складніші умови для виходу на пенсію. Вимоги до страхового стажу постійно зростають, що ускладнює отримання пенсій для багатьох громадян.

Крім того, війна та економічні труднощі ще більше загострюють цю проблему, роблячи виживання пенсіонерів все більш складним завданням. За статистикою:

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

  • у 2017 році було 12 мільйонів пенсіонерів;
  • у 2020 році – 11,2 мільйона;
  • у 2021 році – 11 мільйонів;
  • на початок 2024 року – 10,1 мільйона.

Під час війни ситуація погіршилася, але кількість пенсіонерів зменшувалася ще до війни. Це відбувається через підвищення вимог до страхового стажу. Раніше було достатньо 30 років стажу, а зараз потрібно вже 31 рік, і ця вимога зростатиме до 2028 року до 35 років.

Трудовий стаж, фото: narodna-pravda.ua
Трудовий стаж, фото: narodna-pravda.ua

Популярні новини зараз
З 1 липня українці отримають 20 тисяч гривень пенсії, але не всі: кому пощастить Споживачам електроенергії дали 5 днів: що потрібно зробити кожному Українці залишаться без пенсій, і не важливо – працювали вони, чи ні Після скандалу з Тищенком, військові вимагають жорсткого покарання для цивільних чоловіків
Показати ще

Багато людей не можуть отримати пенсію, бо працювали нелегально. Через це у 2028 році близько 45% 60-річних українців не зможуть вийти на пенсію. Тепер ситуація ще гірша, і цей показник може бути 50% або більше.

Ще один фактор – фінансовий стан пенсіонерів, який значно погіршився. Деякі пенсіонери просто не можуть вижити через дисбаланс доходів і цін в Україні.

Також наш портал інформував, в Україні може з'явитись базова соціальна допомога - чи варто її боятися пенсіонерам

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що доплати виплатили не всім пенсіонерам: хто потрапив під "обмеження"

Вам буде цікаво дізнатися навіть якщо немає пільг: українці можуть їздити у громадському транспорті зі знижкою