На розгляд внесено законопроекти, розроблені Міністерством соціальної політики України, які пропонують реформувати систему соціальної допомоги. Основна ідея полягає у відмові від використання прожиткового мінімуму як критерію визначення розмірів виплат.

Поки що прожитковий мінімум втратив своє первісне призначення – бути показником ризику бідності для громадян.

Пенсіонерка
Пенсіонерка

Він став розрахунковою величиною, до якої прив'язана значна кількість різноманітних виплат, доплат та інших соціальних показників, яка не відповідає системі соціального захисту.

У багатьох випадках розміри допомоги вже не залежать від того, чи є сукупні доходи сім'ї нижчими за прожитковий мінімум. Натомість застосовуються певні коефіцієнти – як менші, так і понад 100% прожиткового мінімуму. Це унеможливлює використання останнього за прямим призначенням та оперативне реагування держави на ризики бідності.

Популярні новини зараз
Українцям заплатять 20 тисяч гривень, але треба поквапитись Категорії українців, які матимуть право на відстрочку з 1 липня Ощадбанк порадував клієнтів приємною новиною: чого очікувати українцям Українців змусять повернути допомогу – кого заженуть у мінус
Показати ще

Законопроекти пропонують об'єднати різні програми підтримки вразливих категорій населення та підвищити адресність надання державної допомоги.

Вводиться новий критерій - базова соціальна величина, від якої і розраховуватимуться розміри виплат.

Виплати ВПО, фото: Facebook
Виплати ВПО, фото: Facebook

Для осіб пенсійного віку, які не отримали права на пенсію через відсутність необхідного страхового стажу, базова величина встановлюватиметься пропорційно до їх стажу: 60% для стажу менше 10 років, 70% - від 10 до 20 років, 80% - від 20 до 30 років та 100% – для стажу понад 30 років.

Нагадаємо, українцям заплатять, щоб вони виїхали з Європи: має бути виконана одна умова

Як повідомляв "Знай.uа", українцям заплатять за відновлення країни: як і хто може отримати гроші

Знай.ua писав, нова допомога на дітей: кому заплатять і скільки