Уряд України планує суттєво підвищити акцизи на алкогольні напої, цигарки та пальне. Це призведе до значного подорожчання цих товарів вже найближчим часом.

Про це розповів "Today.ua".

Народна депутатка Ольга Василевська-Смаглюк з фракції "Слуга народу" попередила про можливе подорожчання спиртних напоїв, цигарок та палива. За її словами, уряд готує відповідне рішення, щоб знайти 300 мільярдів гривень для фінансування Збройних Сил України до кінця 2024 року.

Підвищення акцизів, скріншот: YouTube
Підвищення акцизів, скріншот: YouTube

Членкиня комітету з питань фінансів, податкової та митної політики повідомила, що йдеться про підвищення акцизів. Згідно з проєктом бюджету на 2024 рік, акцизи на алкогольні напої зростуть на 10-20%, на цигарки – на 15%, а на пальне – на 5%. Це означає, що ціни на ці товари можуть зрости на 10-20%.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам готують круті зміни з новими сумами – виплати зростуть на 1500 грн Статус "дитини війни" та 15 тисяч на місяць: що потрібно робити Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Василевська-Смаглюк також зазначила, що питання про підвищення акцизів на ці групи товарів неодноразово піднімали під час переговорів з міжнародними партнерами.

Подорожчання алкоголю, цигарок та палива негативно вплине на українців, адже це призведе до зростання витрат на ці товари. Також це може призвести до зростання чорного ринку, адже деякі люди можуть намагатися купувати ці товари дешевше контрабандою.

Окрім цього, Кабінет Міністрів розглядає можливість введення для фізичних осіб-підприємців військового збору. Наразі ФОП звільнені від сплати цього збору, а також мають право не платити інші податки, але в такому випадку цей період не зараховується до їхнього страхового стажу.

Акцизні марки. Фото: Youtube
Акцизні марки. Фото: Youtube

Нагадаємо, що супермаркети оновили цінники на соки, мінеральну воду та газовані напої.

Як повідомляли раніше, полуниця, виноград та яблука вже за новими цінами.

Як писав "Знай" раніше, в магазинах перерахували ціни на ковбаски, сосиски та буженину.