В Україні готуються підвищити тарифи на електроенергію, щоб мати можливість відновлювати енергосистему після масованих атак ворога. Як зміниться ситуація з відключеннями після запровадження нових цін, розповів аналітик Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп.

Підвищення тарифів для населення дозволить залучити більше коштів на відновлювальні роботи. Проте миттєво цей крок не врятує енергосистему. На ремонт потрібно багато часу, тому відразу після подорожчання не варто розраховувати на припинення відключень.

Вимкнення світла. Фото: скрін youtube
Вимкнення світла. Фото: скрін youtube

Андріан Прокіп припускає, що українцям доведеться жити з відключеннями електроенергії багато місяців, а може, навіть кілька років. Обмеження можуть вводитись з невеликими перервами, залежно від погодних умов.

"Нова генерація не збудується ні через місяць, ні через пів року. А враховуючи скільки ми втратили в результаті обстрілів, будувати потрібно багато і довго", - вважає експерт.

Популярні новини зараз
Терміново змінюємо пенсійне посвідчення: у ПФУ розповіли українцям про важливий процес Споживачам електроенергії дали 5 днів: що потрібно зробити кожному Ощадбанк порадував клієнтів приємною новиною: чого очікувати українцям Таких зібрали всього три "ластівки": у мережі показали унікальне тридверне авто від ЗАЗ
Показати ще

Електроенергія. Фото: скрін youtube
Електроенергія. Фото: скрін youtube

Як може змінитися тариф?

Андріан Прокіп зазначив, що уряд має підійти до питання підвищення цін для населення прозоро та з чітким обґрунтуванням. Також необхідно забезпечити субсидіями уразливі категорії громадян. Експерт додав, що зараз ходять розмови про підвищення тарифу до 4,5-5 гривень за кіловат.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, українців пропонують штрафувати за несплату електроенергії: 50 тисяч гривень і не менше.

Також наш портал інформував, ті, хто платить по 100 грн/куб – ще щасливчики: як в Україні можуть змінитись тарифи на воду.

Крім того, ми писали, відключення світла в Україні: людей шокували похмурим прогнозом.