Українські пенсіонери, які працювали на роботі довше за необхідний період, можуть отримати доплати за стаж. Про це нагадали спеціалісти Пенсійного фонду України.

Деяким українцям непросто набрати навіть мінімальний стаж для виходу на заслужений відпочинок. Водночас є категорії громадян, які більшість життя працювали офіційно та змогли накопичити стаж, який значно перевищує необхідний. У такому разі передбачено доплати.

Виплати. Фото: скрін youtube
Виплати. Фото: скрін youtube

Так, за кожний рік страхового стажу, що перевищує встановлену норму, пенсійна виплата збільшується на 1% від її основного розміру. Однак ця сума не може перевищувати 1% рівня прожиткового мінімуму, який у 2024 році становить 2361 гривню.

Сума доплати за стаж багато в чому залежить від того, коли людина вийшла на заслужений відпочинок. До жовтня 2011 року надстаж вважався після 25 років стажу для чоловіків, а для жінок – після 20 років. Після жовтня 2011 накопичити надстаж стало складніше: для чоловіків він вважається після 35 років стажу, а для жінок - після 30 років.

Популярні новини зараз
Українцям дозволять відкупитися від мобілізації – новий закон вже на підході Банки посилять обмеження грошових переказів: навіть дрібні платежі доведеться пояснювати Викорініть з себе "радянщину": 5 звичок, які час залишити в минулому У YASNO повідомили неприємну новину для тих, хто платить за "нічним" тарифом
Показати ще

Пенсіонерка. Фото: скрін youtube
Пенсіонерка. Фото: скрін youtube

Наприклад, якщо пенсіонер вийшов на пенсію до жовтня 2011 року і за весь трудовий період зміг нагромадити 30 років понаднормового стажу, то розмір доплати становитиме 708 гривень. Але за умови, що його пенсія перевищує мінімальну.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, неточності у трудовій книжці: ПФУ відповів, чи можна втратити частину страхового стажу.

Також наш портал інформував, пільги на комунальні послуги: що потрібно зробити, щоб не залишитися без державної допомоги.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, немає стажу, хоч і працювали багато років: українців попередили про те, як довести свою працю.