В Україні громадяни, які мають право на різні види пенсійних виплат, можуть вибрати найбільш вигідну опцію. Крім того, вони можуть змінити вид пенсії згодом, якщо вважатимуть це за доцільне.

Наприклад, людина може отримувати пенсію за вислугу років до досягнення пенсійного віку, а після цього – перейти на виплати за віком.

Пенсіонер з грошима в руках
Пенсіонер з грошима в руках

Такий варіант вигідний, якщо після виходу на пенсію за вислугою років особа продовжувала працювати. У цьому випадку при переоформленні пенсії за віком буде враховано додатковий страховий стаж та заробіток, набутий після призначення першої пенсії. Відповідно коефіцієнти страхового стажу та заробітної плати збільшаться.

Щоб змінити вид пенсійної виплати, необхідно звернутись із заявою до Пенсійного фонду України (ПФУ). Це можна зробити декількома способами: прийти особисто чи онлайн.

Популярні новини зараз
Наступного місяця пенсія може не прийти – хто з пенсіонерів ризикує залишитися з пустим гаманцем Забули чек у магазині - потрапили до рук шахраїв: як працює нова схема Українцям остаточно випатрають гаманці: в уряді вигадали нові податки Доведеться заплатити штраф "за заначку": коли доведеться віддати 20% суми
Показати ще

Пенсіонерка з телефоном в руках
Пенсіонерка з телефоном в руках

Перехід на інший вид пенсії здійснюється з дня подання заяви на підставі таких документів:

  • Про страховий стаж заявника;
  • Про заробітну плату;
  • інших документів у пенсійній справі;
  • Податкові документи, надані ПФУ.

Нагадаємо, з 1 червня ПФУ призначить нові виплати: хто може розраховувати на 1000 гривень "бонусу"

Як повідомляв "Знай.ua", за ці копійки доведеться позмагатися: хто з пенсіонерів отримає 300 гривень доплати

Знай.ua писав, найпростіший спосіб оформити "літню" субсидію: допоможуть навіть сусіди, які "дружать" з комп'ютером