Частина українців переплачує за електроенергію і причиною цього є не "накрутка" кіловат. Як уникнути зайвих витрат, розповідає видання "На пенсії".

Правильність нарахувань у комунальних платіжках часто залежить від самих споживачів, які мають своєчасно передавати показники лічильника.

Платіжки за електроенергію Фото: скрін youtube
Платіжки за електроенергію Фото: скрін youtube

На те, щоб подати показники електролічильника, українцям виділяють 5 днів. Процедура проводиться раз на місяць - за два дні до закінчення поточного та протягом 3 днів наступного місяця.

Енергетики неодноразово попереджають, що якщо не встигнути в зазначений період передати актуальні дані про споживання, то сума оплати може відрізнятися від фактичної.

Популярні новини зараз
НМТ 2024: абітурієнтам розповіли, кому не світить вступ до ВНЗ Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло
Показати ще

Річ у тому, що оператор системи розподілу визначить обсяг споживання за минулий місяць за середньодобовим показником. Це передбачено Кодексом комерційного обліку електричної енергії.

Електролічильник. Фото: скрін youtube
Електролічильник. Фото: скрін youtube

Аналогічна проблема може очікувати й на українців, які тимчасово не проживають вдома і не споживають електроенергію. Навіть якщо показники на лічильнику залишаються незмінними – їх потрібно подавати щомісяця. Це дасть постачальнику послуг розуміння, що світло ніхто не споживає і не нараховуватимуться неіснуючі борги.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, за магніти штрафують, а за це ще й похвалять: який прилад допоможе зменшити рахунки за світло.

Також наш портал інформував, світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили.

Крім того, ми писали, забули передати показники: у YASNO дали інструкцію, як уникнути переплати.