Єдиний податок для фізичних осіб-підприємців (ФОП) в Україні завжди вважався спрощеною та передбачуваною системою оподаткування. Однак, як виявилося, не завжди так гладко.

Традиційно платники єдиного податку звикли до фіксованих ставок, які залежать від групи, до якої вони належать. Але в деяких випадках ставки можуть бути й іншими.

Яка сума єдиного податку, konsalt.by
Яка сума єдиного податку, konsalt.by

Коли доходи ФОП перевищують встановлені річні ліміти, на них нараховується 15% податку замість стандартних 5% або 3% для деяких платників ПДВ.

Важливо пам'ятати, кожна група єдиного податку має свій річний ліміт.

Популярні новини зараз
Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Сім'ї отримають по 5000 гривень: хто у списку Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці
Показати ще
  • Для 1 групи це 1185700 грн.
  • Для 2 групи – 5921400 грн.
  • Для 3 групи – 8285700 грн.

Якщо ваш дохід перевищив цей ліміт, доведеться сплатити 15% податку суму перевищення.

Крім того, таке порушення може призвести до переходу на іншу групу оподаткування або навіть переходу на загальну систему оподаткування.

податки в Україні
податки в Україні

Існують інші причини, які можуть викликати застосування ставки 15%. Наприклад, якщо ФОП працює у сферах, які йому не дозволені (наприклад, продаж товарів в інтернет-магазинах для 1 групи або продаж міцних алкогольних напоїв для всіх груп) або використовує невідповідні методи розрахунку, такі як бартерні угоди.

Квітень – це ключовий місяць для ФОП, бо саме в цей час потрібно сплатити щоквартальний єдиний податок та єдиний соціальний внесок.

  • Для 1 групи це 302,80 грн.
  • Для 2 групи – 1420 грн.
  • Для 3 групи – 5% доходу за 1 квартал 2024 року.

У разі затримки платежів штрафи становлять 50% від суми боргу для 1 та 2 груп та 5% для 3 групи.

Крім того, Знай.ua повідомляв, що бречені на напівголодне існування: частина людей похилого віку житиме на 2361 гривню.

Також наш портал інформував, право власності в період війни: що потрібно знати