В Україні законом передбачено, що у кожному будинку мали встановити комерційні лічильники тепла вже шість років тому. Це був би перший крок до того, щоб люди платили за реально спожите тепло, а не за нормами споживання за квадратний метр.

Проте, насправді будинкові лічильники тепла у лютому 2024 року були встановлені лише у 85% житлових будівель країни. Можна було б звинуватити у цьому війну, але зобов'язання щодо встановлення лічильників діяли до 2022 року.

Про це розповідає Українська енергетика.

Опалення / фото: Freepik
Опалення / фото: Freepik

Навіщо потрібні комерційні лічильники тепла?

Необхідність повного обліку теплової енергії не викликає сумнівів, особливо у старих багатоквартирних будинках, де витрачається вдвічі-втричі більше енергоресурсів, ніж у країнах Європи.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Будинкові лічильники допомагають зрозуміти реальне споживання тепла та мотивують мешканців скоротити втрати теплоенергії через різні заходи щодо енергоефективності.

теплий будинок
теплий будинок

Наразі лише у 85% житлових будинків України встановлено вузли комерційного обліку теплової енергії. Однак це ще не стовідсотковий облік. В результаті частина людей не може контролювати свої витрати на опалення, а мешканці будинків без урахування фактично оплачують втрати теплоенергії, що можна вважати обманом з боку монополістів.

Фінансування виявилося однією з головних проблем встановлення лічильників. Багато підприємств зіткнулися із фінансовими труднощами, особливо через мораторій на підвищення тарифів на опалення для населення.

Установка теплої підлоги / фото: Freepik
Установка теплої підлоги / фото: Freepik

Крім того, держава не компенсувала різницю між економічно обґрунтованим та чинним тарифом. Це призвело до того, що кошти, що надходять від споживачів, йдуть на оплату газу, а не на встановлення лічильників.

Чому українці переплачують за тепло?

1. Багато будинків досі не оснащені будинковими лічильниками тепла, що означає, що розрахунки здійснюються за нормативами, а не за фактичним споживанням.

2. Навіть якщо лічильники встановлені, вони не завжди коректно працюють або не підключені до централізованої системи обліку.

Опалення / фото: Freepik
Опалення / фото: Freepik

3. У ряді випадків можуть виникати технічні проблеми, такі як витік тепла з теплових мереж або неефективне функціонування систем опалення в будинку.

(У таких ситуаціях мешканці можуть платити за тепло, яке фактично йде даремно через несправності в інженерних комунікаціях або погану теплоізоляцію будівлі.)

Платіжки за комуналку
Платіжки за комуналку

4. Деякі теплопостачальні компанії стикаються з фінансовими труднощами, що може призвести до несправностей в обслуговуванні та відсутності регулярного технічного обслуговування систем опалення.

(Неефективне управління та відсутність контролю з боку державних органів можуть сприяти недостатній економії ресурсів та, як наслідок, до підвищення цін на послуги з опалення.)

Влада ніяк не проконтролювала виконання зобов'язань теплопостачальниками і не застосувала штрафи за невстановлення лічильників. Це спричинило те, що ситуація з урахуванням тепла залишається невирішеною.

Нагадаємо, що звернутися, щоб оскаржити комунальні борги: зробіть це або заплатіть більше

Раніше ми писали про те, що українці мають право на знижку на комуналку: кого це стосується і як подати заяву