Польща з початку російського вторгнення надала притулок мільйонам українських біженців, які змушені залишити рідні будинки через війну.

Для впорядкування їх тимчасового перебування на території країни було запроваджено спеціальний статус – PESEL UKR. Цей номер ідентифікації підтверджує право українців на тимчасовий захист у Польщі. Однак отримання цього "документу" передбачає дотримання певних умов, однією з яких є обмеження тривалого виїзду за межі Польщі. Відповідно до законодавства, якщо громадянин України залишає територію країни більш як на 30 днів, це автоматично призводить до анулювання його статусу тимчасового захисту.

Біженці. Фото: скрін youtube
Біженці. Фото: скрін youtube

Як пояснює юрист Ярина Паш, втрата статусу PESEL UKR через довготривалий виїзд за кордон матиме для українців вкрай негативні правові наслідки. Зокрема, це позбавляє їх низку важливих соціально-економічних прав, що надаються в рамках тимчасового захисту.

"Такі громадяни України втрачають усі економічні права (на працевлаштування, зайняття підприємницькою діяльністю), соціальні та освітні права. А найголовніше – право на законне перебування на території Польщі протягом законодавчо встановленого терміну", - заявляє вона .

Популярні новини зараз
Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Біженці. Фото скрін з Youtube
Біженці. Фото скрін з Youtube

За відсутності інших дозвільних документів на проживання вони можуть легально перебувати в країні лише 90 днів протягом 180-денного періоду згідно з безвізовим режимом.

Водночас юрист звертає увагу, що скасування PESEL UKR не стосується ситуацій, коли виїзд українців за кордон пов'язаний із виконанням певних трудових обов'язків або завдань за дорученням польських підприємств.

Нагадаємо, гроші в обмін на шлях додому: Україна почне викуповувати своїх біженців у Європи

Як повідомляв "Знай.uа", Європу накриє масова катастрофа - загинуть сотні тисяч людей: до чого варто готуватися

Знай.ua писав, українських біженців в ЄС змусять працювати за копійки: все через їхню лінощі