З січня 2024 року світло можуть відключати тим, хто не сплачує за комунальні послуги. І не важливо, пенсіонер це чи звичайний мешканець. Але що, коли раптом заборгували? Наслідки можуть бути неприємними.

Суд може вирішити заарештувати ваше житло, вивезти машину на штрафстоянку та навіть заблокувати всі банківські рахунки.

комуналка
комуналка

Ці правила дивним чином стосуються і пенсіонерів. І хоча з них можуть списувати до 50% пенсії, за умови, що залишок не впаде нижче за прожитковий мінімум, вони також піддаються можливим блокуванням рахунків та арештам майна.

У такому разі інформацію про ваш борг передадуть до Бюро кредитних історій, що не допоможе з майбутніми кредитами.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись Для ФОП вступили у дію нові правила Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти
Показати ще

Пенсіонерка, фото Pixnio
Пенсіонерка, фото Pixnio

А якщо борг перевищив 20 мінімальних зарплат (приблизно 142 тис. грн), можуть і житло забрати. Будь то квартира, будинок чи ділянка – якщо немає грошей чи інших цінностей, піде і нерухомість. Навіть якщо ви фактично у ній живете.

Однак є шлях уникнути серйозних наслідків – укладання договору про реструктуризацію боргу із постачальником комунальних послуг.

Так можна розробити план поступових виплат та уникнути крайніх заходів. Можливий термін до 60 місяців, а щомісячні платежі не повинні становити більше 25% сукупного доходу або 20%, якщо ви є пенсіонером або отримуєте соцдопомогу.

Нагадаємо, бажаєте платити 1,32 грн/кВт-годину? Як можна суттєво заощадити

Раніше ми писали про "втечу" нардепів з грошима та березневі "бонуси": таролог назвав дні Х для України

Крім того, Знай.ua повідомляв, до амунальників пішли на компроміс із боржниками: відключення можна уникнути