У Нацкомісії, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ), пояснили, чому у маленьких містах з доставки газу платять більше.

Тариф на розподіл газу залежить від того, скільки споживачів знаходиться в регіоні, також додається розмір витрат за забезпечення функціонування мережі та специфіки споживання. Про це повідомляють у Нацкомісії із держрегулювання.

Доставка газу, кадр з відео
Доставка газу, кадр з відео

Чим більше споживачів на ділянці обслуговування конкретного облгазу, тим більше газу використовують ці споживачі, а тариф відповідно менший. Також слід враховувати співвідношення протяжності мереж та кількості споживачів газу.

Тому у великих містах тариф менший, ніж у негустонаселених областях, де газопроводи тягнуться сотні кілометрів у відносно невеликі села.

Популярні новини зараз
Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею
Показати ще

Скриншот графіка
Скриншот графіка

Також у НКРЕКУ зазначають, що експлуатацію газорозподільних систем здійснюють виключно оператори газорозподільних систем.

"Нафтогаз", скріншот: YouTube
"Нафтогаз", скріншот: YouTube

Для провадження діяльності з розподілу газу підприємство має отримати ліцензію. Рішення про її видачу приймає НКРЕКУ, на підставі заяви та після розгляду поданих документів.

Щоб самому порахувати ціну доставки газу, клієнту потрібно подивитися свій обсяг споживання минулого газового року та помножити його на тариф своєї газорозподільної компанії. Розділивши отриману суму на 12 рівних платежів, він отримає розмір щомісячної плати за доставку газу.

Тарифи на газ, скріншот: YouTube
Тарифи на газ, скріншот: YouTube

Нагадаємо, що "Люди не розуміють, що відбувається": у "Нафтогазі" розповіли про додатковий платіж з доставки.

Раніше ми повідомляли, що облгази "малюють" завищені показники: у "Нафтогазі" відповіли, як із цим боротися.