У минулому році роботодавців звільнили від індексування заробітної плати працівникам. Але з січня цього року до цієї процедури вони мають повернутись.

Таку потребу визначили законом про "Державний бюджет України за 2024". Про індексацію доходів українців повідомили у листі Міністерства соціальної політики.

Підвищення зарплат в Україні, фото: кадр з відео
Підвищення зарплат в Україні, фото: кадр з відео

Обчислення індексу споживчих цін для підвищення доходів українців проводиться наростаючим підсумком. Тож при обчисленні ІСЦ з січня цього року будуть спиратись у розрахунку коефіцієнта на грудень минулого року.

Грудень буде базовим місяцем при відновленні нарахування індексації заробітної плати. Але підвищення буде працювати лише за умов, що заробітні плати працівників не зростали у січні цього року, або ж раніше. Якщо оклад був збільшений цьогоріч, то базовим місяцем для розрахунку коефіцієнта індексації можна сміливо вважати січень 2024 року.

Популярні новини зараз
Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..."
Показати ще

зарплата, скріншот з відео
зарплата, скріншот з відео

Орієнтуватись на січень можуть багато роботодавців, адже саме тоді почалось зростання прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати. Саме від цього у більшості випадків залежить розрахунок посадового окладу. Якщо динаміка інфляції збережеться на нинішньому рівні, то вперше індексацію проведуть уже у квітні-травні цього року. Індексація для кожного буде різною і залежатиме від роботодавця.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, НБУ звернулися до всіх отримувачів зарплати у конвертах: ось що чекає на них

Раніше портал Знай інформував, популярні банки встановили ліміт на перекази: які суми потраплять під обмеження

Також портал Знай повідомляв, комуналка, пальне та продукти харчування: як здорожчало життя українців за два роки повномасштабного вторгнення