Нашим читачам буде корисно дізнатися, що в Україні запровадили плату за обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж. Це саме та сама "третя" платіжка, та її розмір становитиме до 1500 грн.

Найменше платитимуть ті, хто мешкає у будинках з великою кількістю квартир, централізованим опаленням, найбільше – українці у старих багатоквартирних будинках невеликої поверховості (2-3 поверхи).

Цього разу наші читачі дізнаються, яким буде розмір третьої платіжки за газ і за що потрібно платити. Про це стало відомо завдяки інформації від різних облгазів.

Лічильник газу, скріншот: YouTube
Лічильник газу, скріншот: YouTube

"Газмережі" (входить до групи "Нафтогаз") вже опублікували на своєму сайті орієнтовну вартість обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Це не єдиний оператор в Україні, "Газмережі" обслуговують споживачів у Кіровоградській, Дніпропетровській, Харківській, Київській, Житомирській, Львівській, Вінницькій, Черкаській, Волинській, Чернігівській, Закарпатській, Тернопільській, Запорізькій областях.

Популярні новини зараз
Коли пролунає останній дзвоник в українських школах: названо дати Українцям знову заплатять 2200 гривень: шанс підготуватися до зими Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом
Показати ще

Обслуговування газових труб, скріншот: YouTube
Обслуговування газових труб, скріншот: YouTube

У кожному будинку вирахували свій тариф. Хтось заплатить лише 40,16 грн (найменший рахунок), а комусь доведеться віддати близько 1,5 тис. грн. Наприклад, у місті Олександрія Кіровоградської області мешканці будинку на вул. Миру, 12 (це двоповерховий цегляний будинок) мають заплатити 1475,4 грн з квартири. А в Олександрії на вул. Садової, 33а, знаходиться панельна багатоповерхівка, де кожен мешканець отримає рахунок лише на 95,15 грн.

Чим більше мешканців у будинку, тим меншим буде ваш платіж за утримання внутрішньобудинкової системи. Також вартість обслуговування залежить і від технічного стану мережі та кількості та якості обладнання. Національна комісія з питань енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) розробила єдині правила розрахунку. Проте перевірити всі тарифи неможливо: їх кількість буде дорівнювати кількості багатоквартирних будинків, підключених до газу.

Жителі Полтавської області платитимуть за обслуговування мереж раз на три-п'ять років (тоді як "Газмережі" опублікували тарифи за 2024 рік).

"Так звана третя платіжка за користування газом не буде регулярною. Крім того, отримають її лише мешканці багатоквартирних будинків. Рахунок за проведення технічного обслуговування виставлятиметься протягом 10 днів після проведення відповідних робіт. Залежно від віку та зносу газопроводів їх технічне обслуговування буде проводитися один раз на 3-5 років”, – йдеться у повідомленні "Полтавагазу".

Більшість мешканців Полтави (що мешкають у багатоквартирних будинках) заплатять близько 150-250 грн. Але є деякі винятки. Наприклад, на вул. Рєпіна, 12а (будинок на 78 квартир), заплатять 99,9 грн. А власники квартир за адресою Короленка, 9/12 мають заплатити 264 грн.

Споживання газу. Фото: скрін youtube
Споживання газу. Фото: скрін youtube

У платіж 264 грн входить:

- огляд трубопроводу в місцях загального користування – за це всі мешканці заплатять 232,56 грн;
- огляд у квартирах: стояк, відгалуження до вимикаючого простору, газовий прилад – 2015,1 грн;
- перевірка на герметичність фланцевого з'єднання – 304,8 грн;
- перевірка на герметичність муфтового з'єднання – 87,4 грн;
- випробування газопроводів на щільність – 458,7 грн;
- планове випробування під тиском – 1745,2 грн;
- обслуговування запірних пристроїв – 1225, 6 грн; - перевірка тяги в каналах - 69,58 грн; - перевірка тяги по кожному послідовному каналу - 434,14 грн.

Це розрахунки на всіх власників будинку. За правилами загальна вартість обслуговування мереж у будинку ділиться на всі квартири. Ось чому платіж залежить від розміру житла.

За що і чому потрібно платити

Глава "Асоціації розвитку ОСББ та ЖБК "Сучасний будинок" Катерина Чижик розповідає: тривалого періоду фактично внутрішньобудинкові мережі ніхто не обслуговував. В результаті ухвалення закону про ринок газу та поступову реалізацію реформи вартість обслуговування мереж виключили з платіжки за газ. А це небезпечна ситуація. Особливо часто проблеми виникають у старому житловому фонді.

"Елементарно, коли раніше люди знали, що прийде газовий представник перевіряти раз на рік, вони вже самі не бралися перепідключати газові прилади, викликали газову службу. А зараз і вентиляційні канали змушують, і як завгодно підключають, і газові прилади самі встановлюють. Ніхто не перевіряє. А у під'їздах: ви подивіться, що коїться у старих будинках, хіба якийсь голова ОСББ може взяти на себе зобов'язання все це обслуговувати?”, – розповідає голова ОСББ в одному з будинків у Деснянському районі столиці Ганна Іванівна.

Нагадаємо, "Де платіжки на 2024 рік?": в "Нафтогазі" відповіли, коли українці отримають три квитанції..

Раніше повідомлялося,"нові" долари для заначки, а "старі" – за кордон: банкіри пояснили, чи відрізняються ці купюри.

Також, "Газмережі" розповіли про витрати на техобслуговування та третю платіжку за газ: важливо знати кожному.