В Україні існують різні види пенсій – за віком, інвалідністю, через втрату годувальника тощо.

За законом, людині може виплачуватись лише один вид пенсії на її вибір. Найпоширеніша – пенсія за віком. Однак, незважаючи на чітко прописані в законі умови призначення пенсій, українцям доводиться оскаржувати рішення Пенсійного фонду в судах. Йдеться про незарахування трудового стажу, відмову в перерахунках чи індексаціях тощо.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Щоб отримати пенсію за віком, потрібно досягти 60 років та мати необхідну тривалість страхового стажу – від 15 до 31 року залежно від року обігу. Без достатнього стажу пенсія призначатиметься у 63 чи 65 років.

Пенсіонери, що працюють, можуть відкласти вихід на пенсію. За кожний місяць відстрочки пенсія зростатиме на 0,5-0,75%, залежно від тривалості періоду. У той же час закон обмежує максимальний її розмір десятьма прожитковими мінімумами для непрацездатних, а мінімальний – одним.

Популярні новини зараз
З'ясовуватимуть після конфіскації: адвокат розповів, як "забиратимуть" авто на користь ЗСУ В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Особливо важко довести право на пенсію тим, хто працював на тимчасово окупованих територіях. ПФУ не може отримати їхні пенсійні справи з РФ та відмовляється визнавати радянські архівні довідки. Єдиний вихід – судовий позов.

Також судове рішення вимагає зарахування трудового стажу, отриманого у Росії чи Білорусі. Головним доказом є записи у трудовій книжці. Без неї або документів, що підтверджують, з місця роботи періоди зайнятості не враховуються.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Загалом у 90% випадків суди стають на бік позивачів, змушуючи ПФУ перераховувати пенсії. Проте фонд часто ігнорує такі рішення, адже суди вищої інстанції скасовують штрафи за невиконання. Тому на практиці пенсіонерам доводиться відстоювати свої права у судах.

Нагадаємо, українцямрадять одразу знімати пенсію з банківських карток - пропадуть гроші, а повернути буде складно

Як повідомляв "Знай.uа", потрібно обміняти гроші, термін продовжено: Нацбанк зробив важливе оголошення

Знай.uа писав, гарантовано отримаєте гроші: кому виплати продовжили ще на півроку