Незважаючи на поширену думку, що при розрахунку пенсії стаж обліковується однаково для всіх, фактично це не так. Оцінювання стажу залежить від специфіки його набору.

Пенсійний фонд стверджує, що з підрахунку стажу враховується лише період, коли людина сплачувала як мінімум мінімальні страхові внески.

Відповідно до пункту третьої статті 24 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", стаж страхування в країні підраховується у місяцях.

Трудовий стаж
Трудовий стаж

Наприклад, неповний місяць роботи зараховується до страхового стажу як повний за умови, що сума сплачених за цей місяць страхових внесків не менша від мінімального страхового внеску,говоритьсяу Пенсійному фонді.

Популярні новини зараз
Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Важливо також знати, що суми сплачених страхових внесків у межах максимальної величини (тобто 22%) зараховуються за місяць, у якому надійшли на рахунок Пенсійного фонду України.

Крім того, стаж можуть не порахувати і за інших обставин, таких як прийом чи звільнення з роботи протягом неповного календарного місяця.

Стаж, що бракує, можна доповнити шляхом спеціальних внесків. Якщо ви сплатите суму, що бракує, відбудеться перерахунок вашого трудового стажу.

Для того, щоб місяць був зарахований у страховому стажі як повний, необхідно сплатити страховий внесок у розмірі не менше 22% від мінімальної зарплати: 6700 х 22% = 1474 грн.

Раніше ми писали про нові стипендії: життя українських студентів може покращитися в 2024 році

Як повідомляв Знай.ua, YASNO поділилися з українцями важливою інструкцією

Крім того, портал Знай повідомляв про те, що прийде домагатися через суд: у ПФУ розповіли, кому не призначать пенсію