В інтернеті частішають випадки кібершахрайства. З кожним днем ​​хакери вигадують нові схеми, щоб обдурити наївних користувачів у мережі та отримати їх дані.

WSJ повідомляє, що дані Центру реагування на злочини в інтернеті ФБР показують, що близько 800 тис. людей стали жертвами обману в інтернеті в 2022 році, це на 69% перевищує аналогічний показник 2021 року. Протягом 2020 року з банківських рахунків українців шахраї списали 271,4 млн. грн. Із цієї суми 19,4 млн грн припадає на кіберзлочини.

Шахраї в інтернеті, фото з відкритих джерел
Шахраї в інтернеті, фото з відкритих джерел

Когнітивні упередження змушують нас робити хибні та нераціональні висновки. Важливо усвідомити наявність упереджень і зараз ми розберемо найзначніші з них, щоб ви змогли краще розуміти, як працюють шахраї та убезпечити себе від фінансових втрат.

Неприйняття втрат

Ідея будується на тому, що люди частіше бояться втратити те, що мають, ніж радіють надбанням. Це упередження злочинці використовують для фішингу. Наприклад, вам може прийти електронний лист із загрозою, що вам відключать комунікації за несплату, ви ймовірно перейдете за посиланням, щоб цього уникнути, і втратите особисті дані

Популярні новини зараз
Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію
Показати ще

Ефект авторитету

Ми схильні довіряти визнаним авторитетам. Коли ми отримуємо листа від надійного джерела, ми втрачаємо прискіпливість. І хакерам це відомо. Ви можете отримати повідомлення від керівника або близької людини з проханням зайняти гроші до зарплати або фінансово допомогти у скрутній ситуації. Ретельно не перевіривши джерело, можна легко повестися на прийом і переказати гроші, яких ви потім, звичайно ж, не побачите.

Шахраї, фото з відкритих джерел
Шахраї, фото з відкритих джерел

Ефект терміновості

Нам усім властиво пріоритезувати термінові відносини. У той же час поспіх може зменшити вашу увагу. Наприклад, ваш начальник каже вам терміново скинути йому на цю електронну адресу фото паспорта та коду, і ви не думаючи скинете йому цю інформацію навіть не звернувши увагу, що адреса пошти дещо відрізняється від оригінальної, тому що вам потрібно терміново виконати її доручення.

Чи можливо впорається із упередженнями?

Упередження міцно засіли в голові кожної людини, це робить порятунок від них справою непростою. Експерти з кібербезпеки запевняють, що якщо тренувати мислення, особливо в ігровій формі, можна легко підготуватися до реальних кіберзагроз і не потрапити на вудку шахраїв. Не ігноруйте багатофакторну ідентифікацію та ставте складні паролі. Це убереже ваші дані.

Нагадаємо, що українка віддала 15 тисяч "працівнику банку" , назвавши те, чого не можна було: у справу втрутилися копи.

Раніше ми повідомляли, що можете залишитись без грошей: "Ощадбанк" терміново попередив клієнтів.