Для всіх наших шановних читачів, які мають відношення до отримання пенсійних виплат, є відповідь на дуже важливе питання щодо надбавок. Ще у квітні 2020 року особам, які досягли 80-річного віку, почали встановлювати надбавку. На той час її розмір становив 500 грн.

Проте деяким громадянам такі надбавки, як то кажуть, і не снилися. Люди хочуть дізнатися, чому замість 500 грн. приходить по кілька десятків у національній валюті.

Про це стало відомо завдяки відповіді видання "На пенсії", яку було надано читачці з Вінницької області.

Оформлення документів, скріншот: YouTube
Оформлення документів, скріншот: YouTube

Віра Федоринчик із Вінницької області запитала: "Я народилася 8 листопада 1942 року. Читала, що у березні підвищать доплату до пенсії особам від 80 років, і надалі вони отримуватимуть щомісячну доплату у розмірі 500 гривень. А коли мені виповнилося 80 років, то до пенсії додали не 500 гривень, а лише 26,60 грн. Може, я щось не так зрозуміла?".

Популярні новини зараз
Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти
Показати ще

Не виключено, що ви трохи заплуталися у своїх виплатах. Надбавку особам, які досягли 80 років, вперше почали встановлювати ще у квітні 2020 року. Тоді її розмір складав 500 гривень.

Торік у березні розмір цієї надбавки проіндексували і тепер вона щомісяця становить 570 гривень.

Оформлення пенсії, скріншот: YouTube
Оформлення пенсії, скріншот: YouTube

Звертаємо увагу, що вам 80 років виповнилося у листопаді минулого року. Саме тоді було здійснено перерахунок вашої пенсії через зміну надбавки. До перерахунку ви отримували надбавку у розмірі 456 гривень як особу віком від 75 до 79 років.

Коли ви виповнилося 80 років, замість цих 456 гривень додали 570 гривень. Фактично пенсія збільшилася лише на 114 гривень. Це підтверджено і довідкою, яку ви доклали до свого листа (якщо порівняти пенсію за жовтень із пенсією за грудень 2022 року).

У березні цього року вікові надбавки також планували підвищувати. Але потім уряд вніс деякі зміни до попередніх ухвал і цього не сталося.

Оформлення субсидії. Фото: скрін youtube
Оформлення субсидії. Фото: скрін youtube

Отже, з 1 березня відбулася традиційна індексація пенсій, проте розміри надбавок для осіб віком від 70, 75 та 80 років залишилися без змін.

А як саме було підвищено основний розмір вашої пенсії з 1 березня поточного року, ми не знаємо. Додаткових документів із цього приводу ви не надсилали. Щоб прорахувати все ретельніше, у нас недостатньо даних про складові вашої пенсії.

Нагадаємо, вихід на пенсію в Україні: чи зараховується до стажу догляд за особою з інвалідністю.

Раніше повідомлялося, в Україні планують запровадити нові правила виплати зарплат: кого стосуватиметься.

Також, пенсіонери можуть отримувати щомісячну надбавку, але доведеться її заслужити: що потрібно зробити.