Прихід осені ознаменує нову еру правил, зміни виплат, і навіть умов окремих категорій громадян. Давайте детальніше дізнаємося про підвищення комунальних тарифів, виплати для ВПО, пенсії та субсидії.

Про це стало відомо завдяки повідомленням прес-служби відповідних відомств.

Виплати ВПО. Фото: скрін youtube
Виплати ВПО. Фото: скрін youtube

Виплати переселенцям

З 1 вересня в Україні набудуть чинності нові правила нарахування грошової допомоги для ВПО. Враховуватиметься майновий стан переселенців.

Переселенці. Фото: скрін youtube
Переселенці. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз
Платитимуть ще півроку: хто повторно отримає допомогу Потужно обстрілюватимуть Україну: астролог вказала, які міста чекає найбільша небезпека Українцям знову заплатять 2200 гривень: шанс підготуватися до зими Українцям виплатять чималу компенсацію: гроші надходитимуть три місяці
Показати ще

Виплат позбавлять громадян, які:

- придбали новий автомобіль (з року випуску минуло менше 5 років), крім авто, придбаних волонтерами та переданих на потреби оборони країни;

- придбали на суму понад 100 тисяч гривень земельну ділянку, квартиру, будинок (крім житла, одержаного за рахунок державного чи місцевого бюджету);

- мають на депозитному банківському рахунку кошти у загальній сумі понад 100 тисяч гривень;

- придбали іноземну валюту (крім валюти, одержаної від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг), а також банківських металів на загальну суму понад 100 тисяч гривень;

- мають у власності житло, яке розташоване на інших територіях, ніж на тих, де ведуться активні (можливі) бойові дії або окуповані, якщо таке житло має площу понад 13,65 квадратних метрів на одного члена сім'ї.

У разі ухвалення соцслужбами рішення про припинення виплат, про це повідомлять додатково. Рішення можна оскаржити, надавши необхідні документи.

Інші категорії переселенців продовжуватимуть отримувати щомісячну допомогу до кінця січня 2024 року. Допомога для ВПО становить 2 тисячі гривень на дорослого та 3 тисячі гривень на дитину або особи з інвалідністю. Нарахування проходить 15 чи 28 числа кожного місяця.

При цьому для переселенців, які вперше звернуться по призначення допомоги з 1 листопада, гроші перераховуватимуть одній людині з розрахунку на всіх членів сім'ї.

Касовий апарат, РРО. Фото: Youtube
Касовий апарат, РРО. Фото: Youtube

Перевіряє бізнес

З 1 жовтня в Україні діятимуть штрафи за торгівлю без касових апаратів. Йдеться необхідність застосовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО).

Державна податкова служба вже розпочала перевірки використання РРО підприємцями для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо), грального бізнесу та фінансових послуг.

Перше порушення: 100% від суми продажу товарів, робіт чи послуг, скоєних із порушеннями;

Друге та наступні порушення: 150% від суми продажу товарів, робіт чи послуг, скоєних із порушеннями.

Водночас від штрафів буде звільнено підприємців на прифронтових територіях (крім торгівлі підакцизними товарами).

Комуналка, квитанції. Фото: Знай.uа
Комуналка, квитанції. Фото: Знай.uа

Як зміниться восени тарифи

Підвищення вартості послуг ЖКГ цієї осені не очікується. Раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що у місцевих бюджетах регіонів достатньо коштів, щоб підтримувати власні комунальні підприємства та не підвищувати тарифи.

Крім того, на низку тарифів в Україні діє мораторій до кінця військового стану та ще 6 місяців після. Йдеться про послуги централізованого опалення, гарячого водопостачання, розподіл газу.

Щодо решти тарифів, вартість послуг електропостачання для населення зараз становить 2,64 грн/кВт-година. Ціну суттєво підняли через потребу у коштах на відновлення інфраструктури після російських обстрілів.

Як зазначають у Міненергетики, навіть після перегляду тарифу він не покриває витрат на виробництво електрики, але цього року піднімати ціни на світ більше не планують.

Тарифи не воду – також без змін. У липні НКРЕКУ ухвалила постанову про підвищення вартості послуг водопостачання та водовідведення практично для всіх водоканалів країни в середньому на 30%, проте скасувала її після критики президента Володимира Зеленського.

Ціни на газ в Україні для споживачів "Нафтогазу", яких 98%, залишаться незмінними щонайменше до 30 квітня 2024 року - на рівні 7,96 грн/куб.м за річним тарифом "Фіксований". Компанія ухвалила це рішення з урахуванням воєнного стану та економічної ситуації в країні.

Субсидії. Фото: Youtube
Субсидії. Фото: Youtube

Оформлення субсидій

Число одержувачів субсидій в Україні може збільшитися з початком осінньо-зимового сезону, адже суми у платіжках суттєво зростуть після включення опалення.

Нагадаємо, субсидія призначається сім'ям, які витрачають на оплату комунальних послуг понад 15% сукупного доходу домогосподарства.

Нарахуванням субсидії займаються органи Пенсійного фонду (ПФУ). Але щоб оформити пільги, не обов'язково йти до відповідних установ. Усі необхідні процедури можна пройти онлайн на порталах Дія або ПФУ (заповнити необхідні форми та прикріпити скан-копії документів).

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Чи чекати підвищення пенсій восени

Цього року відбулося кілька етапів підвищення пенсійних виплат у рамках індексації. Внаслідок цього середній розмір пенсії за півроку зріс на 688,85 грн. чи на 14,9% до 5 311,44 грн.

Цієї осені підвищення пенсій не передбачено. Чергову індексацію заплановано Мінсоцполітики на весну 2024 року.

Нагадаємо, прогноз тарифів на електроенергію: чи подорожчає комуналка вже восени.

Раніше повідомлялося, що список одержувачів субсидії розширили: хто ще має право на допомогу.

Також, дефіциту боялися, але "пронесло": в Україні стрімко впали ціни на борщовий набір через надлишок овочів.