Для всіх наших дорогих читачів, які з великою відповідальністю ставляться до своїх платіжок за комуналкою, є дуже важливі новини. Справа в тому, що тарифи на окремі тарифи в Україні зростатимуть навіть під час війни.

Проте є й добрі новини – значне підвищення буде у післявоєнний період.

На цей факт вказують дані з Інфляційного звіту Нацбанку за липень 2023 року.

Квитанція, скріншот: YouTube
Квитанція, скріншот: YouTube

У документі йдеться про те, що у 2023 році важливим фактором стримування інфляції залишався мораторій на підвищення тарифів на окремі послуги ЖКГ, у тому числі газ, гарячу воду та опалення.

Популярні новини зараз
Нові тарифи залишать без заощаджень: як зміняться платіжки за вивіз сміття З червня українці отримають нову допомогу: треба поквапитись з оформленням Українцям знову заплатять 2200 гривень: шанс підготуватися до зими Додадуть 500 гривень: пенсіонерам обіцяють надбавку у червні
Показати ще

Тарифи на електроенергію для домогосподарств у червні підвищилися дещо більше, ніж очікував НБУ, але це не завадило подальшому зниженню адміністративної інфляції. Річні темпи зростання цін, що адміністративно регулюються, знизилися до 12,5%.

Комуналка, квитанції. Фото: Знай.uа
Комуналка, квитанції. Фото: Знай.uа

На прогнозному горизонті адміністративна інфляція залишатиметься високою. У 2024 році вона зросте до 15%, насамперед через подальше подорожчання тютюнової продукції (внаслідок підвищення акцизів) та окремих послуг ЖКГ, зазначають у НБУ.

Згідно з очікуваннями НБУ, у 2025 році адміністративна інфляція прискориться до 19%, перш за все, на тлі завершення дії мораторію на підвищення тарифів на газ, гарячу воду та теплопостачання та "об'єктивну необхідність їх підвищення".

"З огляду на високу соціальну значимість цього питання очікується, що підвищення тарифів буде поетапним і триватиме кілька років разом із розширенням соціальної підтримки", - прогнозують у НБУ.

Як відомо, в Україні діє мораторій на підвищення тарифів на газ, гарячу воду та опалення, водночас він не стосується електроенергії та холодної води.

Нагадаємо, українці одержують "листи щастя" з вимогою платити за світло наперед: "Протягом трьох днів".

Раніше повідомлялося, що українцям допоможуть розплатитися за опалення, навіть коли за вікном спека: від 450 до 900 гривень.

Також, у квартирі ніхто не живе, а платіжки приходять: у YASNO пояснили, як уникнути нарахувань.