Утримання дітьми своїх батьків похилого віку закріплений ст. 51 Конституції України та ст. 202 Сімейного кодексу України.

Про аліменти для батьків пояснили у Міністерстві юстиції України.

Догляд за людьми похилого віку, скріншот: YouTube
Догляд за людьми похилого віку, скріншот: YouTube

Повнолітні діти зобов'язані утримувати своїх батьків, якщо батьки непрацездатні або потребують матеріальної допомоги. У призначенні виплат є декілька суттєвих нюансів:

  • обов'язок виплачувати аліменти батькам може бути покладено лише на повнолітніх дітей;
  • потреба матеріальної допомоги полягає в тому, що батьки не мають можливості забезпечити своє гідне існування у зв'язку із відсутністю пенсій чи її низького розміру, а також у зв’язку із відсутністю у них інших джерел існування;
  • непрацездатними визнаються особи, які досягли пенсійного віку, та інваліди I, II та III груп.

Батьки можуть добитися аліментів через суд, подавши позов на одну або на всіх дітей.

Популярні новини зараз
Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" Українцям збільшать доплати та пільги: коли можна буде отримати Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути
Показати ще

Люди похилого віку, фото: youtube
Люди похилого віку, фото: youtube

При визначенні розміру аліментів суд бере до уваги можливість одержання утримання від інших дітей, до яких не пред'явлено позову.

Діти також зобов'язані брати участь у додаткових витратах на батьків, викликаних тяжкою хворобою, інвалідністю, немічністю. Якщо батьки не отримують такої допомоги вони також мають право звернутися до суду.

Діти також звільняються від обов'язку утримувати батьків, якщо вони не сплачували аліменти на утримання дитини, що призвело до виникнення заборгованості, розмір якої перевищує суму платежів за три роки.

Нагадаємо, ми писали, що прощання з готівкою і жорсткі перевірки? В Україні вирішили змінити правила призначення субсидій.

Як повідомляв "Знай.ua" хто отримає пільгову пенсію під час війни: є два списки.

Також "Знай.ua" інформував, через "Ощадбанк" українці отримали проблеми.