Через погіршення рівня життя в українців стали накопичуватися борги за комунальні послуги, юристи роз'яснили всі нюанси, чи можуть за це притягнути до відповідальності.

Фахівці "Юридичного порадника для ВПО" пояснили, чи може особа, яка має борги, отримати позов до суду під час дії воєнного стану.

Платіжки за електроенергію. Фото: скрін youtube
Платіжки за електроенергію. Фото: скрін youtube

Вони нагадали, що відповідно до закону "Про житлово-комунальні послуги" споживач зобов'язаний своєчасно оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами та тарифами, встановленими законодавством та згідно з умовами відповідних договорів.

У період дії воєнного стану уряд вжив низку заходів для пом'якшення умов оплати комунальних послуг.

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 29 квітня-5 травня для всіх знаків Зодіаку: дежавю Раків, небезпечні зв'язки Стрілеців і клопіт Дів Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути
Показати ще

Судове рішення. Фото freepik
Судове рішення. Фото freepik

До припинення чи скасування воєнного стану в Україні заборонено:

  • нараховувати та стягувати неустойку (штраф, пеню), інфляційні нарахування, проценти річних, за заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги;
  • припиняти/зупиняти надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі.

Проте це не звільняє споживача від обов’язку оплачувати комунальні послуги.

У яких випадках можна не оплачувати комунальні послуги

Споживач має право не оплачувати ЖКП за період, коли він не користувався комунальними послугами (за відсутності приладів обліку) у зв’язку із тривалою відсутністю понад 30 календарних днів за умови документального підтвердження.

Споживач має право не оплачувати ЖКП, якщо послуга не надавалася.

Споживач має право на зменшення оплати ЖКП, якщо послуга надавалася не в повному обсязі.

Нагадаємо, ми писали, що 50 тисяч гривень на бензин: ПриватБанк приготував сюрприз для водіїв.

Як повідомляв "Знай.ua" комуналка під час війни: як платити менше тим, хто проживає закордоном.

Також "Знай.ua" інформував, облгази - суцільна проблема: українка просить Нафтогаз забрати в них функцію передачі показників лічильників.