Багато фінансових експертів прогнозують, що у другому місяці літа українці не зіткнуться з будь-якими змінами в курсі "зеленого" чи євро до гривні. Проте є й негативні сценарії, які передбачають девальвацію гривні.

На думку аналітиків, песимістичний сценарій курсу гривні передбачає, що валюту навмисно девальвують/відпускають у вільне плавання, відбуваються події, які різко погіршують очікування інвесторів та бізнесу на перспективу, пише "Хвиля".

Курс долара, фото: Znaj.ua
Курс долара, фото: Znaj.ua

Це може статися через вплив ряду факторів:

- ситуація на фронті,

Популярні новини зараз
Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію
Показати ще

- тиск "партнерів",

- різка зміна регулювання,

- очікування різкого скорочення зовнішньої підтримки,

- спроби максимізувати поточний дохід від надходжень валюти в таких умовах.

Як зазначив директор департаменту ринкових досліджень рейтингового агентства IBI-Rating Віктор Шулик, прогнозувати коливання курсу гривні буде складно. Він додав, що колишні контрольовані девальвації мали глибину падіння від 30% за 7-14 днів із частковим відкатом курсу.

курс долара, фото Pxhere
курс долара, фото Pxhere

Проте песимістичний сценарій експерти називають малоймовірним. Поки що ситуація на валютному ринку в Україні розвивається за базовим сценарієм, тобто курс валют у липні буде в межах нинішніх значень.

Аналітик Центру біржових технологій Максим Орищак наголосив, що зараз зберігається тенденція міцної гривні. Також населення суттєво знизило інтерес до купівлі будь-якої валюти у готівці.

Обмін валют, фото: Знай.ua
Обмін валют, фото: Знай.ua

"Ми не очікуємо зростання попиту на іноземну валюту в Україні найближчими роками в цілому. У світових тенденціях спостерігається зниження інтересу населення до валют інших країн, тоді як бізнес поступово усвідомлює швидкий перехід на використання криптовалют або електронних валют. Отже, у майбутньому інтерес до курсу валют більше проявлятимуть представники міжнародної торгівлі, ніж звичайні громадяни", – резюмував Орищак.

Нагадаємо, ПриватБанк вирішив похвалитися "турботою", але викликав хвилю агресії українців.

Раніше повідомлялося, змова військового часу - чи віддасть МОЗ мільярд за обладнання від компанії, яка підтримує Росію.

Також, долар дешевшає, ціни дорожчають: чому так відбувається?