Переорієнтація на західні ринки почала відбуватися після 2014 року, відколи росія напала на Україну.

Україна почала активно переорієнтувати свій ринок на захід. І, звичайно, частка розрахунків у євро значно зросла. Про це розповіла перша заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова.

Євро. Фото: Знай. UA
Євро. Фото: Знай. UA

"Наша економіка, якщо подивитися експорт-імпорт, мігрує до єврозони. Це сталося раніше, ніж ми стали кандидатом у члени ЄС, це почалося, коли ми почали більш активно припиняти зв'язки із країною-агресором", - зауважила Рожкова.

Євро. Фото: Youtube
Євро. Фото: Youtube

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Рожкова зазначила, що Україна знаходиться в єврозоні географічно та поступово рухаємось туди економічно. Після війни торговельно-економічний оборот України з Євросоюзом має зрости, причому зрости дуже відчутно. І, природно, зростатиме й обсяг розрахунків у євровалюті.

Катерина Рожкова. Фото: Youtube
Катерина Рожкова. Фото: Youtube

Втім, і роль долара у міжнародних розрахунках України залишатиметься високою. Адже на сьогодні саме долар посідає лідерство у міжнародних фінансових операціях нашої країни. Так, у квітні 2023 року на частку євро припало 31,74% усіх транскордонних транзакцій, а розрахунки в доларах проводилися в 42,71% від загального обсягу фінансових операцій.

Нагадаємо, ми писали, що Віктор Пінчук поставлятиме "золоті" австрійські труби для "Укрнафти": майже вдвічі дорожче.

Як повідомляв "Знай.ua" в Україні виводять з обігу деякі купюри: яких гривень можна сміливо позбуватися і як.

Також "Знай.ua" інформував, водіїв порадували новими цінами на пальне: що і на скільки подешевшало на АЗС.