Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час її відкриття не проживав постійно зі спадкодавцем, повинен подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до статті 1261 Цивільного Кодексу (ЦК), у першу чергу право на спадкування за законом мають: діти спадкодавця, в тому числі зачаті за життя спадкодавця і народжені після його смерті; той з подружжя, який його пережив; батьки. Про це пишуть на сайті "На пенсії".

Спадок. Фото: перший ріелторський
Спадок. Фото: перший ріелторський
Спадок. Фото: перший ріелторський

Щоб звернутися до нотаріуса, потрібно мати свідоцтво про смерть одного з батьків. Його заздалегідь можна отримати в органах державної реєстрації актів цивільного стану, звернувшись з відповідною заявою (про отримання свідоцтва про смерть повторно). До заяви слід надати паспорт, свідоцтво про народження.

Якщо нотаріусом буде відмовлено з підстав, що пропущено шестимісячний строк для прийняття спадщини, про що видається постанова, можна звернутися до суду для встановлення додаткового строку прийняття спадщини.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Скрін, відео YouTube спадок
Скрін, відео YouTube спадок

Суд може визначити додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини, якщо спадкоємець пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини.

Звернувшись до суду з заявою, обов’язково надайте ті відомості, що відомі вам про життя покійного, ваші спогади щодо взаємного спілкування, з якої причини не були на похоронах близької людини і від кого дізналися про її смерть.

Важливо довести в суді, що мали місце непереборні обставини, за яких ви не знали про те, що хтось із батьків помер, і наведіть відомості, як відбувалося спілкування з ним за життя.

До суду надайте докази, які документально підтвердять те, чому ви не могли вчасно прийняти спадщину.

Нагадаємо, ми писали, що треба було зробити до 1 травня: за що українці можуть отримати штрафи від 340 до 1020 грн.

Як повідомляв "Знай.ua", як переоформити машину в Україні: необхідні документи та ціни.

Також "Знай.ua" інформував, що стане з субсидією у разі смерті одержувача.