В Україні продовжено воєнний стан та загальну мобілізацію, а також прийняті нові підстави для звільнення з лав ЗСУ.

Депутат Ярослав Железняк повідомив, що ВРУ додала додаткові підстави для звільнення з військової служби, проголосувавши за законопроєкт № 8009. Депутати підтримали проєкт закону 291 голосом.

Їдальня ЗСУ. Фото: скрін youtube
Їдальня ЗСУ. Фото: скрін youtube

Тепер демобілізуватися можна у разі загибелі або зникнення близьких родичів на війні в період проведення заходів щодо забезпечення національної безпеки та оборони.

Йдеться про людей, які втратили чоловіка, дружину, дитину чи дітей, матір чи батька, брата чи сестри, бабусю чи дідуся (рідних, чи неповнорідних).

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Раніше депутати прийняли законопроєкт, у якому від мобілізації звільнили військовозобов'язаних чоловіків, у яких близькі родичі зникли безвісти або загинули на війні.

Іншими підставами, які дозволяють звільнитися з військової служби у період воєнного стану, є: вік, проблеми зі здоров'ям, набрання чинності обвинувального вироку, а також деякі сімейні обставини.

Скриншот повідомлення
Скриншот повідомлення

Ухилення від призову карається як адміністративною, так і кримінальною відповідальністю. Штрафи залежно від ситуації наступні - від 1 700 до 3 400 грн – за перше ігнорування повістки для уточнення облікових даних або проходження медкомісії (посадовці мають заплатити від 3 400 грн до 5 100 грн) та від 3 400 до 5 100 грн – за друге ухилення протягом року (якщо після отримання повістки не з’явився у військкомат).

Нагадаємо, ми писали, що робити, якщо на роботу прийшла повістка: інструкція, щоб урятуватися від штрафу в 8 тисяч.

Як повідомляв "Знай.ua" безробітних українців заманюють до "Армії відновлення".

Також "Знай.ua" інформував, які штрафи загрожують військовозобов’язаним: що треба знати.