Уряд України має намір відшкодувати борги за комунальні послуги та збитки підприємств за рахунок репарації російської сторони через повномасштабну війну, розпочату ними 24 лютого 2022 року.

Відповідний законопроект №9236 було зареєстровано на офіційному сайті Верховної Ради.

Платіжки по комуналці, скріншот: YouTube
Платіжки по комуналці, скріншот: YouTube

Відшкодування збитків насамперед стосується підприємств, які перебувають чи перебували на території, де відбуваються бойові дії, або які перебувають в окупації.

Автори законопроекту в пояснювальній записці зазначають, що наразі підприємства безперервно надають послуги на цих територіях, але не отримують оплати за них, що призводить до збитків.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"За таких обставин нарахування плати за житлово-комунальні послуги здійснюється та рахунки на їх оплату виставляються законним власникам приміщень, примусово виселеним російськими окупантами, які фактично споживають ці послуги", - пишуть автори законопроекту.

Платіжки за комуналку. Фото: скрін youtube
Платіжки за комуналку. Фото: скрін youtube

Крім цього, Ярослав Железняк — голова Податкового комітету — заявляє, що ще гостро постає питання боргів із комуналки серед звичайних громадян. Загальна сума вже збільшила понад 35 мільярдів гривень.

І якщо раніше такі справи вирішувалися "стягненням", то зараз уряд забороняє чіпати громадян на тимчасово окупованих територіях чи тих, хто перебуває у зоні бойових дій.

Нагадаємо, українці зможуть отримати миттєву субсидію на оплату комуналки: що хочуть запровадити

Як повідомляв "Знай.uа", вистачить чекати, йдіть до Пенсійного фонду: українцям розповіли, як отримати субсидію на період, що не опалюється.

Знай.ua писав, "У вас буде три дні": експерт нагадав, як уникнути нарахувань за комуналку "зі стелі"