На початку повномасштабного вторгнення, ціни на гречку стрімко росли догори, однак на теперішній час ціни на гречку в Україні з початку 2023 року падають.

Спеціалісти розповіли чи потрібно цього року очікувати захмарних цін на цю крупу.
Українським аграріям вдалося розширити площі посіву, а отже можна припустити що цього року дефіциту на гречку не буде.

"Ціна на гречку поступово знижувалася, оскільки за результатами минулого, 2022 року, були сформовані певні її резерви. Аграрії збільшили посівні площі під цю культуру, відповідно, в цьому році ми очікуємо, що розмір цих площ залишиться незмінним або дещо більше (прогнозовано на + 5 %, всього 120 тисяч га)", - повідомили експерти "Українського союзу промисловців і підприємців" (УСПП).

Минулого року найбільше складнощів у аграріїв виникало через те, що багато українських земель було заміновано і їх неможливо було використовувати для посіву. У цьому році розмінували поля у трьох областях України, де зазвичай сіяли гречку. Таким чином у цьому році вдалося розширити площу посіву цієї культури.

В УСПП прогнозують, що суттєвих змін у ціні на гречку не відбудеться. Космічних цінників у 100 грн за кг чекати точно не варто.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

"Зокрема, якщо інфляція або курс долара в Україні не зробить раптового стрибка, то значних змін у цінах не буде. Саме фіскальна та монетарна політика впливатимуть на коливання цін на продукти в цілому та гречку зокрема", - зазначили експерти.

Як вже було зазначено на початку статті, ціни на крупу зменшуються. Так якщо на початку року середня ціна на гречку становила 69,40 грн/кг, у цьому місяці кілограм крупи коштує в середньому 57,01 грн.

Нагадаємо, як зміниться ціни на гречку в 2023 році: українцям пояснили, що впливає на ситуацію

Раніше ми писали про те, що в Україні різко злетіли ціни на кріп та петрушку: скільки доведеться заплатити за пучок зелені

Як повідомляв Знай.ua, українців попередили про подорожчання долара у травні: яким буде курс за прогнозом експерта