Квиток «Укрзалізниці» дозволяє пасажирам не лише проїзд до пункту призначення. Протягом подорожі ви маєте право користуватися безкоштовними послугами про які ви можливо не здогадувалися.

Пасажири що купили квиток мають право безкоштовно скористатися вбиральнями на вокзалах або станціях, через які проходить поїзд. Платні туалети та зали очікування з послугами підвищеного комфорту можуть працювати тільки в тому випадку, якщо на станції чи вокзалі є безкоштовні аналоги.

Оновлені вагони "Укрзалізниці", фото: uz.gov.ua
Оновлені вагони "Укрзалізниці", фото: uz.gov.ua

Кожен пасажир має право безкоштовно отримати у провідника питну воду та окріп. Це право зазначене у пункті 6-1 Порядку обслуговування громадян залізничним транспортом.

Власники квитків також мають право безоплатно користуватися холодильником та НВЧ піччю, які знаходяться в купе провідника.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Також у купе провідника завжди є аптечка з базовим набором ліків. За необхідності ви можете звернутись до провідника та отримати їх.

Провідники Укрзалізниці забезпечені достатньою кількість ременів безпеки. Їх надають безкоштовно не лише дітям. Якщо пассажир боїться висоти та почуває себе не комфортно, він має право для себе отримати ремені безкоштовно.

Вагони Укрзалізниці
Вагони Укрзалізниці

Обов’язок складати постіль закріплений за провідником. Відповідно до пункту 63 Порядку обслуговування громадян залізничним транспортом, доставка постільної білизни на спальне місце та складання її за 30 хвилин до прибуття до пункту призначення має робити провідник.

Якщо раптом пасажир проїхав свою зупинку, він має право безкоштовно дістатися до місця призначення. Ви повинні звернутися до начальника поїзда та пред'явити свій квиток. Він складе акт про продовження дії квитка, завдяки якому ви зможете безкоштовно дістатися до свого кінцевого пункту призначення, зазначеного у його квитку.

у вагоні
у вагоні

Також якщо ви придбали квиток у вагон з кондиціонуванням та під час поїздки кондиціонер виявиться несправним, ви маєте право перейти у інший вагон з кондиціонуванням. Звісно за умови наявності вільних місць.

У пасажирів немає обов’язку ділитися нижньою полицею. Право на використання нижньої полиці має пасажир, який купив квиток на цю полицю. Так само верхня полиця – у пасажира, який купив квиток на верхню полицю.

При купівлі квитка пасажир сплачує страховий збір. Тобто якщо під час поїздки у потягу пасажир отримає травму, він має право на страхове відшкодування. Для цього потрібно оформити акт про нещасний випадок, зберегти свій квиток та зв'язатися зі страховою компанією.

Нагадаємо, ми раніше писали Укрзалізниця порадувала пасажирів нововведенням: гроші повернуть

Як повідомляв портал "Знай.ua", українці можуть подорожувати "Укрзалізницею" лише за 1 гривню: хто і як може отримати знижку

Також "Знай.ua" писав, що Укрзалізниця встановила вигідні знижки на таксі на деяких вокзалах: платити треба лише половину