Кабінет міністрів України вже розпочав розгляд кількох сценаріїв щодо підвищення тарифів на електрику для побутових споживачів. Є ймовірність, що вже з 1 травня українці платитимуть за світло за новими цінами, оскільки пільговий період закінчується 30 квітня.

Про це стало відомо завдяки детальним відповідям міністра енергетики Германа Галущенка на важливі питання щодо зміни тарифів на електрику.

Тарифи на світло, скріншот: Facebook
Тарифи на світло, скріншот: Facebook

Потребу підвищення тарифів міністр пояснив тим, що це може стати одним із рішень, які дозволять відновити енергосистему України після масованих ракетних атак російських окупантів.

Уряду потрібно визначитися: чи підвищити тарифи, чи продовжити дію механізму покладання спеціальних обов'язків (ПСО), яке завершується 30 квітня 2023 року, і завдяки якому населення платить за електроенергію лише 1,44 чи 1,68 грн за кВт-год замість ринкової ціни.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Тарифи на світло, скріншот: Facebook
Тарифи на світло, скріншот: Facebook

Також на ситуацію відреагував і голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко. За його словами, тарифи можуть збільшитись приблизно на 30-40% до 2,3-2,5 грн за кВт*годину.

А ось голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський повідомив, що зараз у Міненерго, НКРЕКП та Мінсоцполітики працюють одразу кілька робочих груп, які розглядають різні варіанти перегляду тарифу. Серед яких обговорюється ринковий тариф для заможних людей.

"Для заможних людей, які використовують понад 1000 кВт-год на місяць, обговорюється встановлення ринкового тарифу на рівні близько 6-6,2 грн за кВт-год. ​​Його планують встановити на тривалий період, наприклад, на рік, а потім у разі потреби переглянути . Щодо іншої категорії (із споживанням до 1000 кВт-год на місяць) продовжуються консультації", - розповідає один із представників робочої групи.

Нагадаємо, на скільки збільшать тарифи на електроенергію: українцям назвали найімовірніший сценарій.

Раніше повідомлялося, що в "Нафтогазі" привітали українців з тим, що ми "вижили" - опалювальний сезон добіг кінця.

Також, перший етап подорожчання не за горами: платіжки на електроенергію зростуть у рази, скільки доведеться платити.